13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

UNWTO predviđa dva scenarija za mogući oporavak međunarodnih putovanja u 2021.

Plaža -turizam

Međunarodna turistička putovanja u januaru su, a u odnosu na 2020. godinu, pala čak za 87%. Pokazatelj je to kako se razorni utjecaj pandemije COVID-19 nastavio i u ovoj godini. I dok su stručnjaci oprezni u najavama i predviđanjima za razdoblje do kraja 2021. godine, Svjetska turistička organizacija, odnosno UNWTO, poziva na jačanje koordinacije protokola putovanja između zemalja kako bi se osiguralo ponovno pokretanje turizma i izbjegli novi veliki gubici u tom sektoru.

Nakon teškog kraja 2020. godine, globalni turizam pretrpio je daljnje neuspjehe početkom godine jer su zemlje pooštrile ograničenja putovanja kao odgovor na nove epidemije virusa. Prema najnovijem izdanju UNWTO-ovog Svjetskog turističkog barometra, sve su svjetske regije nastavile bilježiti veliki pad dolazaka turista u prvom mjesecu 2021. godine. Obavezna testiranja, karantena i, u nekim slučajevima, potpuno zatvaranje granica, spriječili su nastavak međunarodnih putovanja. Uz to, brzina i raspodjela uvođenja cijepljenja bili su sporiji nego što se očekivalo, a to je dodatno odgodilo ponovno pokretanje turizma.

Najveća ograničenja putovanja su u regiji Azija i Tihi ocean, pa je tamo zabilježen i najveći pad međunarodnih dolazaka u siječnju, čak 96%. Slijede Europa i Afrika s padom od po 85%, Bliski istok sa 84% i Amerika sa 79%. Jasno je kako su sve globalne regije teško pogođene krizom, pa se od međunarodne zajednice očekuju snažne i hitne mjere.

Scenariji UNWTO-a za oporavak u 2021. godini

Na temelju trenutnih trendova, UNWTO očekuje pad međunarodnih dolazaka turista za oko 85% u prvom tromjesečju 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. To bi predstavljalo gubitak od oko 260 miliona međunarodnih dolazaka u usporedbi s razinama prije pandemije.

Gledajući u budućnost, UNWTO je izložio dva scenarija za 2021. godinu koji razmatraju mogući oporavak međunarodnih putovanja u drugoj polovici godine. Oni se temelje na nizu čimbenika, ponajviše velikom ukidanju ograničenja putovanja, uspjehu programa cijepljenja ili uvođenju usklađenih protokola poput Digitalnog zelenog certifikata, odnosno potvrde koju planira Europska komisija.

Prvi scenarij ukazuje na oporavak u srpnju, što bi rezultiralo povećanjem međunarodnih dolazaka za 2021. godinu za 65% u odnosu na povijesne najniže razine 2020. U ovom bi slučaju dolasci i dalje bili 55% ispod razina zabilježenih u 2019. godini.

Drugi scenarij razmatra potencijalni oporavak u rujnu, što će dovesti do porasta dolazaka za 30% u odnosu na prošlu godinu. Ipak, to bi bilo 67% ispod razine iz 2019. godine.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je kako je 2020. bila najgora godina u turizmu te naglasio kako međunarodna zajednica mora poduzeti snažne i hitne mjere kako bi osigurala svjetliju 2021 godinu. “O tome ovise mnogi milijuni sredstava za život i za poduzeća. Poboljšana koordinacija između zemalja i usklađeni putni i zdravstveni protokoli ključni su za vraćanje povjerenja u turizam i omogućavanje sigurnog nastavka međunarodnih putovanja uoči vrhunca ljetne sezone na sjevernoj polutki ” zaključio je Pololikashvili.

Najčitanije