30 C
Kotor

Slušaj online radio

Upoznavanje sa savremenim strojevima u gradnji brodova iz stakloplastike

Foto Glasistre

Radi se o vrlo čistim tehnologijama kojima se praktički brodovi od kompozitnih materijala mogu raditi u dnevnoj sobi. Njihovim korištenjem ostvaruje se ušteda materijala do 50 posto, kvalitetniji gotovi proizvod te drastično smanjenje opasnog otpada u korist neopasnog komunalnog reciklabilnog otpada.

U poslovnoj zoni Kaštelir-Labinci, u proizvodnom pogonu tvrtke Marservis d.o.o., Udruženje male brodogradnje Hrvatske gospodarske komore organiziralo je za graditelje brodova iz cijele Hrvatske upoznavanje sa suvremenim strojevima i tehnologijom u gradnji brodova iz stakloplastike; piše Glas Istre.

Predsjednik Udruženja male brodogradnje HGK Boris Vukušić istaknuo je kako ova radionica ima za cilj educirati i navesti brodograditelje u smjeru korištenja novih naprednih i ekološki prihvatljivijih tehnika i tehnologija kroz rad s aplikatorima i vakuum infuzijom.

– Radi se o vrlo čistim tehnologijama kojima se praktički brodovi od kompozitnih materijala mogu raditi u dnevnoj sobi, rekao je Vukušić.

Njihovim korištenjem ostvaruje se ušteda materijala do 50 posto, kvalitetniji gotovi proizvod te drastično smanjenje opasnog otpada u korist neopasnog komunalnog reciklabilnog otpada.

Radionice je vodio dr.sc. Karlo Štefanić, jedan od vodećih stručnjaka za kompozitne materijale, suvlasnik tvrtke Kompozit kemija d.o.o. iz Zagreba koja je vodeća na hrvatskom tržištu u dobavi svih kompozita te strojeva i alata.

– Ovakve edukacije važne su za graditelje brodova koji se mogu upoznati s novim tehnologijama gradnje plovila uživo i isprobati u stvarnosti funkcionalnost samih strojeva, istaknuo je potpredsjednik Udruženja male brodogradnje HGK Luciano Beg, ujedno i vlasnik tvrtke Marservis koja primjenjuje ove tehnologije u svakodnevnom radu.

U Kašteliru su predstavljeni airless strojevi za nanos gelcoata i smole te sjeckalica staklenih vlakana, popularno nazvana “chopper”.

Nakon prezentacije rada s ova dva modela aplikatora, uživo je predstavljena i tehnologija proizvodnje poliesterskih plovila tzv. vacuum infuzija. Naime, primjena airless strojeva u Europskoj uniji je pravilo, a ne iznimka, upravo kao i tehnologije vacuum infuzije. Korištenjem novih tehnologija doprinosi se zaštiti okoliša jer se smanjuju štetne emisije u zrak, struktura plovila je ravnomjernija i čvršća, troši se manje popratnog materijala, a cjelokupna proizvodnja je mnogo čišća, rekao je Beg.

Kristian Korunić direktor tvrtke MONEO savjetovanje d.o.o. prezentirao je nadolazeće natječaje na koje bi se graditelji brodova mogli prijaviti budući da se ubrzo iščekuje raspisivanje natječaja za izgradnju i opremanje proizvodnih kapaciteta za malo i srednje poduzetništvo.

Zaključeno je kako su susreti uživo kvalitetniji od virtualnih sastanaka i prezentacija, jer omogućuju na mjestu događanja razmjenu informacija i iskustava, bolju povezanost među članovima Udruženja, dogovore oko narednih aktivnosti i smjer razvoja struke.

Najčitanije