15 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Kotor kao partner na projektu TELE.DOC, nabavila specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru

Kotor-foto-Z-N-Boka-News

Opština Kotor je partner na projektu TELE.DOC koji ima za cilj poboljšanje liječenja pacijenata sa traumom ulaganjem u postojeće zdravstvene usluge koje nude tri bolnice, u Kotoru (ME), Dubrovniku (HR) i Mostaru (BA).

Telemedicina postaje sve važniji dio zdravstvenog sistema, jer ima potencijal da bude ekonomičan način proširivanja pristupa izvrsnoj medicinskoj njezi. Telemedicina je takođe značajna u situacijama poput ove nametnute pandemijom koronavirusa u svijetu, kada se insistira na fizičkoj i socijalnoj distanci, kako u svakodnevnom životu, tako i u radu. Stoga se projektom želi uspostaviti mreža zasnovana na ICT-u i omogućiti audio-vizuelna komunikacija, razmjena medicinskih podataka i konsultacija između odeljenja za zbrinjavanje traume u stvarnom vremenu.

Pored nabavke medicinske opreme, Opština Kotor kao partner na projektu, nabavila je specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru i za prevoz morskim putem radi bržeg zbrinjavanja pacijenata sa traumom. Plovilo je opremljeno i ronilačkom opremom za dva ronioca.

U četvrtak, 25. februara u 13 sati, na pristaništu ispred Centra za kulturu održaće se primopredaja plovila koji Opština Kotor ustupa Službi zaštite i spašavanja za koju je i izvršena ova nabavka. Ovom prilikom održaće se pokazna vježba Službe.

Događaju će prisustvovati predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, komandir Službe zaštite i spašavanja, Maksim Mandić i njegove kolege, kao i predstavnice Kancelarije za međunarodne projekte, Nađa Radulović i Lena Pasinović.

Najčitanije