13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Upravni sud potvrdio zakonitost odluke tivatskog parlementa o smjeni Kusovca

Opština Tivat – foto Boka News

Upravni sud Crne Gore odbio je tužbu bivšeg predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca (DPS) protiv lokalne uprave Tivta, a  kojom je Kusovac tražio poništenje odluke Skupštine Opštine o njegovoj smjeni sa mjesta gradonačelnika, 16.oktobra 2020.godine.

Kusovčeva tužba koju je on podnio preko svog advokata, Nikole Martinovića, odbijena je kao neosnovana.

„Sud nalazi da je osporena Odluka (o razrješenju Kusovca sa dužnostu predsjednika Opštine – prim.aut.) zakonita i da su navodi tužbe kojima se ukazuje na povrede pravila postupka, neosnovani. Procedura postupka razrješenja predsjednika Opštine sprovedena je u cjelosti u skladu sa odredbama Poslovnika o radu SO Tivat, Statuta Opštine i Zakona o lokalnoj samoupravi.”- piše u presudi koju je početkom  novembra, donijelo vijeće Upravnog suda Crne Gore koje su činili sudija Davor Stojković kao predsjednik vijeća i članovi, sutkinje Tatjana Krpović i Svetlana Radošević. Presudf je tek ovih dana zvanično dosttavljena Opštini Tivat kao tuženoj.

Nakon što je DPS izgubio lokalne izbore u Tivtu 30.avgusta 2020. Kusovca je mjesec ipo dana kansije na sjendici lokalnog parlamenta, sa  dužnosti predsjednika Opštine smijenila novofrmirana lokalna vlast triju građanskih listi NP, BF i GB i SDP-a koji je tim  listama tada davao podršku u parlamentru. Skupštinska većina je Kusovca smijenila uz obrazloženje da on nije obezbijedio realizaciju Stateškog plana razvoja Tivta 2019-2023., pri čemu tridesetak projekata iz tog dokumenta nije ni započeo, te da je gradu pričinio veliku materijalnu štetu potpisujući nezakoniti ugovor o oprostu 5,6 miliona eura duga za komunalije  Porto Montenegru, „zaboravljajući“ skoro 2 miliona eura gradskog novca u stečajem pogođenoj Atlas banci i nesprovođenjem sudske presude u aferi „Dalmacijavino“.

Protiv njegove smjene tada su bili odbornici DPS, dok su se dugogodišnji koalicioni partneri te partije u dotadašbnoj lokalnoj vlasti Tivta SD i HGI uzdržali od glasanja, iako su i te dvije partije prethodno često kriikovale Kusovca i njegov način rada na čelu tivatske Opštine. Nova većina na istoj sjednici je za predsjendika Opštine izabrala Željka Komnenovića (NP) koji je i sada na toj funkciji.

Kusovčev advokat Nikola Martinović je pred Upravnim sudom osporio ovu odluku tivatskog parlamenta tvrdeći da je ona donešena uzpovrede Zakona o upravnom postupku, pri čemu navodno, njegovom klijentu povrijeđeno pravi da se izjasni, iako je Kusovac na sjednici SO 16.oktobra 2020., žučestvovao u višečasovnoj skupštinskoj raspravi koja se tada vodila povodom predloga za njegovo razriješenje. Sud je u potpunosti kao neosnovene odbacio ovakve navode advokata Martinovića, pozivajući se na zapsinik sa sporne sjednice SO “iz kojega proizilazi da se tužilac (Kusovac  – prim.aut.) o svako tački predloga za razriješenje decidno izjasnio“. Upravni sud je ocijenio da je SO Tivat tada u potpunosti postupila u skladu sa releventnim članovima Zakona o lokalnoj samuptravi i d a nije bilo povrede prožcedure na štetu bivšeg tivatskog DPS-gradonačelnika.

Na spornoj sjednici Kusovac je inače, uprksos tome što su ga iz redova tada nove vlasti žestoko i detaljno prozivali za brojne slučajeve nedomaćinskog gazdovanja gradskim novcem i resursima, nezakonito partijsko zapošljavanje i potpuno pražnjenje nekad bogate gradske kase, negirao je sve optužbe i odbio da sam podnese ostavku na mjesto gradonačelnika, iako su ga iz NP, BF, GB i SDP pozivali da to uradi nakon što je DPS izgubio izbore. Odbornici DPS Jovanka Laličić i Ivan Novosel tada su odlučno branili Kusovca, ocijenivši su da je inicijativa za njegovu smjenu sa mjesta predsjednika Opštine „pravno manjkava i da će sigurno pasti na sudovima“, kao i da su motivi za nju politički, a ne utemeljeni na zakonu i realnom stanju stvari.

„Ja nemam čega da se stidim i mogu slobodno da se pogledan u ogledalo i kažem da sam uradio sve što sam mogao za ovu zajednicu.“- poručio je Kusovac, neposredno prije nego što je razriješen dužnosti.

U međuvremenu su protiv njega podnešene brojne krivične prijave od kojih je njih nekoliko priohvatilo i Specijalno državno tužilaštvo, pa je bivši tivatski gradonačelnik krivično proceduiran i predmet je postupaka pred sudovima. U tim procesima Kusovca ponovno zastupa i brani advokat Nikola Martinović.

Najčitanije