17 C
Kotor

Slušaj online radio

UPSUL: Spašen član posade sa jahte ‘‘Amaya‘‘ koji je upao u more

Foto: UPSUL

Član posade sa jahte “Amaya” spašen je nakon što je iz nepoznatih razloga upao u more, saopštio je pomoćnik Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko LukšićPomorsko operativni centar UPSUL, je danas u 16.40 minuta primio poziv putem radio stanice od člana posade, ruskog državljanina sa jahte ‘‘Amaya‘‘, koja je isplovila danas iz Porto Montenegra, da je pao u more i da traži pomoć.

“Operateri u smjeni Nenad Tasić i Stevan Asović, su odmah odredili poziciju čovjeka u moru, koja je bila nekih 33 nautičke milje od Bara, a sama udaljenost jahte ‘‘Amaya‘‘ od svog člana posade je bila 13 nautičkim milja. Najbližim plovnim objektima u blizini je odmah naloženo da se uključe u akciju traganja i spašavanja, a upornim pozivanjem stupljeno je u kontakt sa jahtom, koja nakon sat vremena od nestanka člana posade nije bila upoznata o tome, te su njoj proslijeđene koordinate te se ista uputila nazad”, precizirao je Lukšić.

Paralelno sa dešavanjima, iz Bara je isplovio spasilački čamac SAR-1, sa posadom Jasmim Koković, Ekrem Zaganjor i jedan pripadnik Sektora granične policije.

“U 17. 50 sati jahta ‘‘AMAYA‘‘ je prva pristigla na poziciju i pronašla svog člana posade koji je pao iz nepoznatih razloga u more imajući sa sobom ručnu radio stanicu i spsailački prsluk na sebi, te nastavila svoje putovanje ka Istanbulu. Ostala plovila su se takođe uputila ka svojim destinacijama, a spasilački čamac SAR-1 nazad ka luci Bar”, naveo je Lukšić.

Ovaj neobičan slučaj spašavanja čovjeka u moru je, kaže, imao srećan epilog.

“Profesionalnost i upornost službenika UPSUL i ostalih plovnih objekata je bila na nivou, obzirom da se pribilžavala noć i pitanje kako bi se spašavanje čovjeka u moru odvijalo u tim okolnostima”, zaključio je Lukšić.

Izvor:RTCG

Najčitanije