20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

UPSUL uspješno evakuisao bebu sa kruzera (FOTO)

Foto: UPSUL

Spasioci Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) uspješno su rano jutros obavili još jednu operaciju medicinske evakuacije (MEDEVAC) na otvorenom moru-preuzeli su bebu sa kruzera i dovezli je do hitne pomoći u Luštici Bay.

Žarko Lukšić, pomoćnik direktora UPSUL za sigurnost na moru, izjavio je za Feral.bar da je UPSUL-ov Koordinacioni centar traganja i spašavanja na moru,  u 02:35  primio poziv za MEDEVAC sa kruzera ”Marella Explorer”.

Sa broda dugog 262 metara, koji plovi pod zastavom Malte, a čija je destinacija bila Luka Kotor, zahtijevali su evakuaciju devetomjesečne bebe muškog pola, britanskog državljanina zbog zdravstvenih problema.

Foto: UPSUL

-Kruzer se u tom trenutku nalazio 19 nautičkih milja od ulaza u Bokokotorski zaliv.

 Uz koordinaciju MRCC operatera Nikole Čejovića i Bata Tomaševića upućen je spasilački čamac SAR-1 sa posadom Jasmin Koković, Marko Čejović i Ekram Zaganjor da izvrše prihvat bebe sa kruzera.

U isto vrijeme su obavješteni Mornarica VCG, Sektor Granične policije (SGP) i Operativno-komandni centar (OKC) 112.

Foto: UPSUL

Pozvana je jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Tivtu da uradi prihvat bebe sa kruzera u marini Luštica Bay gdje je tim za hitne intervencije preduzeo sve potrebne radnje kako bi se bezbjedno  vezao spailački čamac i obavio transport  vozilom ZHMP-predstavio je Lukšić “algoritam” spasilačke operacije.

Foto: UPSUL

-U 04:23 posada spailačkog čamca SAR-1 je preuzela bebu sa dva pratioca sa kruzera i uputila se ka marini Luštica Bay gdje su stigli u 04:40 časova, i uz asistenciju vatrogasne službe marine i osoblja ZHMP bezbjedno je predali na dalji medicinski tretman.

Uz koordinaciju Pomorsko operativnog centra UPSUL i svih navedenih službi, za nešto više od dva sata je izvršena efikasna evakuacija putnika bebe sa kruzera koji je nastavio ka svom odredištu-luci Kotor,  a spasilački čamac SAR-1 se vratio u matičnu luku Bar-zaključio je Lukšić.

/Rašo Petrić – www.feral.bar/

Najčitanije