13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Urednica koja je upala na rusku emisiju s antiratnim plakatom na sudu

Foto Twitter

Zaposlenica ruske državne televizije koja je sinoć utrčala s antiratnim transparentom na set ruskog večernjeg informativnog programa na državnom Kanalu 1 sudi se na moskovskom sudu.

Marina Ovsjanikova optužena je za “organiziranje neovlaštenog javnog događaja” i ako se proglasi krivom mogla bi dobiti kaznu od 30.000 rubalja (oko 200 funti), rad za opće dobro ili zatvor od 10 dana. To znači da ruska novinarka nije terećena po novom ruskom zakonu o “širenju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama”, piše BBC.

BBC je ranije pisao da njeni odvjetnici nisu mogli potvrditi gdje se Ovsjanikova trenutno nalazi, ali čini se da je dobro sudeći po fotografiji koja kruži društvenim medijima na kojoj su ona i njen odvjetnik.

Pozvala ruski narod na protest protiv rata

Državni mediji u Rusiji nisu popratili njen prosvjed na državnoj televiziji. Samo su jedne nezavisne novine stavile njenu sliku na naslovnicu, ali su pritom morali zamutiti riječi na transparentu koji je držala u ruci jer je bi objavljivanje tog natpisa bilo kazneno djelo.

Postupci urednice koja je sinoć prekinula informativnu emisiju na ruskoj državnoj televiziji u znak protesta protiv invazije na Ukrajinu je huliganizam, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Podsjetimo, Ovsjanikova je sinoć prekinula emisiju ruske državne televizije i stala iza voditeljice s transparentom na kojem piše: “Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi, ovdje vam lažu”. Tijekom emitiranja mogao se čuti njezin glas kako govori: “Stop ratu! Zaustavite rat!”.

Prije nego što je prosvjedovala na televiziji, snimila je video u kojem je događaje u Ukrajini nazvala zločinom i rekla da ju je sram raditi za ono što je nazvala propagandom Kremlja. “Sram me što sam si dopustila da govorim laži s televizijskog ekrana. Sram me što sam dopustila da se Rusi pretvore u zombije”, objasnila je. Pozvala je ruski narod na prosvjed protiv rata, rekavši da samo oni mogu “zaustaviti ovo ludilo”.

Izvor:Index.hr

Najčitanije