15 C
Kotor

Slušaj online radio

Uručena nova američka donacija Mornarici VCG

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara uručila je danas na prigodnoj svečanosti u Tivtu,  ministru odbrane Predragu Boškoviću protokol o donaciji čime je Mornarica VCG preuzela novosagrađeni aluminijumski višenamjenski radni čamac tipa „Great White 27“ koji proizvodi američka kompanija „Tuff Boat“ iz Prestona u državi Vašington.

Riječ je o tzv. heavy duty radnom čamcu dužine skoro 9 metara, pogonjenom sa dva vanbrodska motora Honda snage po 150 konja sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Čamac ima kabinu i sohu za manipulaciju sa teretom – ronilačkom, hidrografskom ili opremom za detekciju neeksplodiranih ubojnih sredstava na dnu mora, a može ukrcati do šest ronilaca sa opremom. Namijenjen je prevenstveno protivminskom timu Pomorskog odreda Mornarice VCG koji će ga, opremljenog prenosnim sonarom visoke rezolucije i detektorom magnetnih anomalija, koristiti za ronilačke i opreacije otkrivanja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava iz akvatorijuma Crne Gore. Novi brod koji je dobio ime „Enterprise“ (Poduhvat) vrijedan je oko 200 hiljada dolara,  koristiće ga i Sektor za hudrografiju Hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda Crne Gore za  hidrografske premjere i istraživanja akvatorijuma na moru i Skadarskom jezeru. Inače, za dobijanje ove donacije posebno je zaslužan oficir MCVCG, kapetan korvete Branislav Gloginja koji je ujedno i glavni hidrograf u SHO HMZCG. Gloginja je već završio stručno usavršavanje u Hidrografskoj službi Ratne mornarice SAD (NAVOCEANO) u „John C. Stennis“ Svemirskom centru u gradu Galfport, a trenutno je tamo na godinu dana dugim postdiplomskim studijama hidrografije na Univerzitetu Southern Mississippi, što takođe finansira američka Vlada.

Zahvaljujuči se „američkom narodu na kontinuiranoj pomoći koju Crna Gora ima u svim segmentima društva i mnogo ranije nego što je obnovila svoju nezavisnost“, ministar odbrane Predrag Bošković je naveo da su SAD u protelih par godina pomogle razvoj sposobnosti protivminskih jedinica MVCG sa opremom vrijednom skoro pola miliona eura.

„I ovo novo plovilo značajno će pomoći u tome. Mornarica je nešto na što smo zaista ponosni, nešto što ima tradiciju i veliku važnost kada je sistem odbrane u Crnoj Gori. Kroz buduće akcije koje će se ticati modernizacije tehnike koju posjedujemo i drugačiju organizaciju i formaciju, doprinijećemo da MVCG bude efikasnija, sposobnija i da bude na nivou onoga što su crnogorske potrebe i ekonomske mogućnosti, a istovremeno i sposobna za izvršavanje najzahtjevnijih zadataka“- istakao je Bošković na svečanosti u Tivtu kojoj su prisustvovali i načelnik Generalštaba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić i zamjenik komandanta MVCG, kapetan fregate Vesko Tomanović.

Novo plovilo MVCG sa uručenja donacije

„Zahvaljujem se Vladi, VCG i građanima Crne Gore na njihovoj kontinuiranoj posvećenosti NATO i EU integracijama. Posebnu priznanje izražavam Mornarici VCG za njihovu službu i veoma uspješno učestvovanje u međunarodnoj antipiratskoj misiji ATALANTA u Indijskom okeanu, a koju vodi EU“- kazala je ambasadorka SAD Margaret En Uehara istakavši da i ova donacija ukazuje na posvećenost Vlade SAD da podrži euroatlantske integracije Crne Gore i strateško partnerstvo dviju država u domenu odbrane.

Podsjećajući na nedavni boravak u Crboj Goiri američkog razarača „Porter“ koji je sastavni dio antibalističkog raketnog štita SAD, i amerilku podršku u uspostavljanju Mornaričkog operativnog centra u Baru,  Uehara je kazala da imaju „izuzetno snažnu i uspješnu saradnju“ sa MVCG i da će Vlada SAD nastaviti sa brojnim programima donacija i podrške u nabavci i modernizaciji naoružanja i opreme, školovanja crnogorskih kadrova i drugih programa vojne saradnje dviju zemalja.

„Vlada SAD veoma cijeni ulogu Crne Gore kao faktora stabilnosti na regionalnom ali i međunarodnom nivou, kao i vašu kontinuiranu podršku i učešće misiji NATO „Resolute Support“ u Avganistanu. Nastavićemo da aktivno podržavamo Crnu Goru u jačanju vaše demokratije, razviju tržišne ekonomije i jačanju vaših veza sa  euroatlantskom zajednicom“-zaključila je američka ambasadorka.

Izvor:S.L

Najčitanije