8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro otvaranje izložbenih prostora 3D virtuelne realnosti podvodne kulturne baštine u Kotoru, Splitu i Mostaru

Foto UCG

Zaključci dvodnevnog sastanka Upravnog odbora konzorcijuma projekta pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) koji je održan na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu protekle sedmice, ticali su se organizacije radionica na temu destinacijskog menažmenta, prezentacije opreme i adaptiranog prostora partnerskih institucija iz Splita, produkcije 3D proizvoda za devet lokaliteta u tri države učesnice i promocije ostvarenih rezultata projekta.

Pored radnog dijela sastanka i probe opreme koji je održan na splitskom fakultetu, projektni partneri su obišli prilagođeni prostor za 3D vizuelizaciju u Hrvatskom pomorskom muzeju Split.

Dogovoreno je da se u narednom periodu više radi na kreiranju virtuelne mape koja će biti od koristi turistima za rekreativno ronjenje, kao i pripremi konferencija za štampu koje će se vjerovatno organizovati u novembru i decembru mjesecu.

Dodatna vrijednost projekta je i otvaranje Laboratorije za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore, prvoj akademskoj jedinici za sistematska istraživanja i interpretaciju pomorske i podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.

Projekat WRECKS4ALL kao pionir u ovoj oblasti na prekograničnom programu, odobren je za finansiranje u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i završiće se 14. decembra 2022. godine.

Izvor:UCG

Najčitanije