12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro presljenje tivatskih vatrogasaca – nova privremena lokacija Opatovo

Krug vojnog objekta Opatovo

Služba zaštite Opštine Tivat uskoro će sa privremene lokacije u hotelu „Tivat“ na Seljanovu koju koristi već skoro četiri godine, biti preseljena na novu privremenu lokaciju – u krug nekadašnjeg vojnog objekta „Opatovo“ u istoimenom tivatskom naselju na Jadranskoj magistrali između Tivta i Lepetana.

U toku je postupak nabavke četiri smještajna kontejnera koji će se postaviti u krugu bivšeg vojnog objekta Opatovo i u kojima će ubuduće boraviti dežurna smjena tivatskih profesionalnih vatrogasaca. Čim kontejneri budu isporučeni i postave se na lokaciju uz priključivanje na elektro, telekomunikacionu i vodovodnu infrastrukturu, SZ će iz aktuelnog objekta na Seljanovu biti preseljena na Opatovo. Naime, nakon detaljnog sagledavanja stanja svih objekata u nekadašnjem vojnom kompleksu Opatovo, utžvrđerno je da su oni previše devastirani da bi se Opštini isplatilo da u njih ulaže ogromna sredstva koja su potrebna da se ti objekti osposobne za boravak vatrogasaca, pa je stoga odlučeno da se umjesto toga, za mnogo manje novca, kupe već opremljeni novi stambeni kontejneri. Jedini objekat na Opatovu koji je u pristojnom stanju je nadstrešnica za vozila, pa će tako specijalni protivpožani kamioni i druga skupa oprema SZ Tivat na toj lokaciji prvi put u svojoj istotriji, biti garažirani jer su do sada uvijek stajali (i propadali) na otvorenom prostoru.

Vlada Crne Gore u decembru prošle godine je  donijela odluku da država lokalnoj upravi  Tivta privremeno ustupi na korišćenje nekadašnji vojni objekat „Opatovo“ u istoimenom naselju na obali Tivatskog zaliva. Opština Tivta naime, lani se obratila Ministarstvu odbrane molbom za privremeno ustupanje Opatova koje je nekada bilo izdvojeni pogon bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal u kojem se remontovalo artiljerijsko naoružanje i proizvodila razna sredstva ratne tehnike. Nakon zatvaranja Asrenala 2007. Opatovo je korišteno kao jedno od vojnih skladišta VCG, ali se već nekoliko godina na koristi ni u toj namjeni. Opštinari su tražili da im se stoga Opatovo ustupi za privremeni smještaj Službe zaštite Tivta koja uskoro mora da napusti prostorije bivšeg hotela „Tivat“ na Seljanovu jer će uskoro novi vlasnici tog objekta i okolnog zemjišta, kompanija ALK Montenegro, srušiti stari hotel i na na ovom mjestu početi gradnju luksuznog novog hotelsko-stambenog kompleksa.

Opština je zato od Ministarstva odbrane zatražila da joj privremeno ustupi vojni objekat „Opatovo“ koji je i zvanično proglašen neperspektivnim za Vojsku Crne Gore, za što je zeleno svjetlo dala i Vlada, prihvativši da se Opštini da na korišćenje ovaj prostor koji čine tri katastarske parcele ukupne površne 93.130 kvadrata, a na kojima postoji više objekata i podzemnih tunela u kojima je nekada čuvana municija i druga sredstva ratne tehnike.

U odluci Vlade, piše da se kompleks „Opatovo“ ustupa lokalnoj upravi „na privremeno korišćenje za potrebe smještaja Službe zaštite Opštine Tivat, do izgradnje nove Vatrogasne stanice, a najduže do privođenja namjeni lokacije „Opatovo“ u Tivtu u skladu sa važećim planskim dokumentom“.

Ulaz u vojni objekat Opatovo u Tivtu

Opština Tivat je za vrijeme bivše DPS-SDP-HGI lokalne uprave i gradonačelnika Dragana Knakaraša (DPS) donijela odluku da novi Vatrogasni dom gradi u nasleju Gradiošnica što je struka žestoko kritikovala smatrajući tu lokaciju koja je udaljena od centra grada, te Seljanova, Donje Lastve i Lepetana, krajnje neodgovarajućom za brze i efikasne intervencije u slučaju požara i drugih akcidenata. Stručnjaci za zaštitu i spašavanje su kao najpovoljniju lokaciju za izgradnju Vatrogasvom doma predlagali opštinski plac preko put školskog centra, a na kojem se sada nalazi dotrajala baraka Odjeljenja bezbjednosti Tivat, ali Kankaraš to nije želio d aprihvati. Stoga je bivša gradska uprava krajem 2014. za graditelja Vatrogasnog doma u Gradiošnici izabrala konzorcijum predvođen firmom „MNG Invest“ iz Podgorice, ali nikad tog izvođača nije uspjela uvesti u posao, jer se ispostavilo da prije toga treba izmjestiti tri stuba dalekovoda koji se od trafostanice „Gradiošnica“ pruža sjeverno, prema gradu. Izmjetanje tri stuba dalekovoda zbog raznih administrativnih peripetija ni do danas nije završeno, pa ni izgradnja Vatrogasnog doma u Gradiošnici nikada nije započeta. Prema projektu, ta polumontažna zgrada vrijedna preko 400 hiljada eura, trebala je da ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara korisne površine. Pored osam garaža za vatrogasna vozila od kojih će četiri biti potpuno zatvorene sa istalacijama za napajanje vozila električnom energijom i komprimovanim vazduhom, novi Vatrogasni dom trabao je da ima i smještajne prostorije za boravak vatrogasaca, skladište, radionice i druge neophodne sadržaje.

Aktuelna gradska uprava Tivta koju vodi koalicija građanskih listi NP-BF-GB, imajući u vidu da je i baraka u kojoj je još od zemljotresa 1979. smještena tivatska policija sasvim dotrajala i neprimjerena za rad jedne ovako važne državne instiutucije, predložila je MUP-u da se napravi zajednički prijeklat novog velikog objekta na opštinskoj lokaciji gdje se nalazi OB Tivat, a u kojem i se smjestila kako policijska stranica, tako i Vatrogasni dom. Do sada međutium, država nije odgovorila na tu ponudu.

Izvor:S.L.

Najčitanije