16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rješenje šetališta od Budve do Bečića

Budva – foto Boka News

Inteziviraju se aktivnosti na realizaciji raspisivanja međunarodnog Konkursa za idejno rješenje šetališta od Budve (od restorana Sole mio) do Bečića, saopšteno je nakon sastanka Glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića i direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladena Mikijelja.

U tom cilju Javno preduzeće je dostavilo svu neophodnu dokumentaciju za raspisivanje konkursa Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – direktoratu Glavnog državnog arhitekte.

U narednom periodu, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – direktorat Glavnog državnog arhitekte će u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštinom Budva formirati zajednički radni tim i Konkursnu komisiju kako bi u što kraćem roku bio raspisan međunarodni konkurs.

Javno preduzeće je u prethodnom periodu prenijelo sredstva potrebna za raspisivanje Konkursa u iznosu od 100.000 eura Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Budva foto Boka News

Obala – Slovenska i bečićka plaža i šetalište uz nju, su javni prostor koji je recepijent turističkih djelatnosti i gradskih funkcija i prepoznaje se kao najprometniji dio opštine u večernjim satima.Tema Konkursa će biti idejno rješenje promenade duž Slovenske plaže u Budvi i bečićke plaže, kao i njihova veza kroz poluostrvo Zavala sa ukrsnicama promenade sa pristupnim saobraćajnicama prema obali i moru. Pored pješačko – rekreativne, promenada treba da ima i funkciju ulice za dostavna i interventna vozila. Na ukrsnicama i proširenjima moguće je formirati pjacete i/ili vidikovce. Preko bujičnih tokova (potoka i rječica) treba obuhvatiti 5 manjih mostova – 3 uz Slovensku plažu i 2 uz bečićku. Za kompletno rješenje uređenja promenade, treba uraditi i Idejno rješenje rasvjete, urbanog mobilijara, posebno uređaja/opreme za sakupljanje otpada. Moguće je dati i Idejno rješenje pergola duž staze ili na proširenjima – ako se time kompletira funkcionalno i stilsko rješenje. Dužna šetališne zone koju treba obuhvatiti iznosi cca 4.2 km.

Intencija institucija koje upravljaju ovim prostorom je da se kroz konkurs obezbijedi arhitektonsko rješenje za uređenje šetališta i dijela obale, kao dominantnog urbanističkog obilježja Budve i Bečića, i time da novi impuls rješenjima na sanaciji stanja, ali i daljem uređenju naselja duž Budvanske rivijere.

Najčitanije