15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro rekonstrukcija šetališta od Meljina do hotela Plaža

Šetalište Herceg Novi – Foto: Opština Herceg Novi/Agencija za izgradnju i razvoj

Nakon dva propala tendera, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom privodi kraju pregovore sa potencijalnim izođečem radova na rekonstrukciji i popločavanju Šetališta Pet Danica, od Meljina do hotela Plaža.

Herceg Novi je bio u fokusu ovog preduzeća u prošloj godini, a jedan od najznačajnijih projekata je rekonstrukcija šetališta na potezu od Meljina do hotela Plaža u dužini od 1,7 km, kazala je u emisiji “U četiri oka” na RTHN rukovodilac službe za uređenje i izgradnju morskog dobra Sandra Škatarić.

– Taj projekat ne obuhvata samo popločavanje, već i rasvjetu, hortikulturu, mobilijar, postavljanje ograde i svega onoga što jedno šetalište čini atraktivnim i primamljivim za turiste. Vrijednost investicije u rekonstrukciji, odnosno popločavanju i sanaciji navedenog šetališta, procijenjena je na 1,5 mil EUR.

Projekat je uradila Agencija za izgradnju i razvoj grada, a prošle godine je, shodno Zakonu o javnim nabavkama, sprovođena tenderska procedura.

Pet Danica – Šetalište Herceg Novi – Foto: Opština Herceg Novi/Agencija za izgradnju i razvoj

– Mi smo kao ozbiljan naručilac u koordinaciji sa Agencijom, nakon prvog tenderskog postupka izmijenili procijenjenu vrijednost, da bi ponuđači pronašli finansijski interes da dostave svoje ponude. Nakon dva neuspješna otvorena postupka javne nabavke, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je od strane Ministarstva finansija dobilo saglasnost za sprovođenje pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje. On je sad u fazi dostavljanje obaveznih dokaza i potvrda i ukoliko sve bude kako treba nadamo se da će u narednih nekoliko dana biti potpisan ugovor sa izvođačem.

U toku je i sprovođenje postupka za izbor nadzora, a u Morskom dobru će učiniti sve što je do njih da, ukoliko bude moguće, taj dio šetališta bude rekonstruisan do početka sezone, kazala je Škatarić.

– Svakako da je jedna od tačaka pregovaranja je bio i rok realizacije, odnosno vremenski rok za izvršenje predmetne nabavke, i negdje ćemo gledati da izvođač bude pod budnim okom nadzornog organa i stručnog tima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kako bi možda i prije početka ljetne turističke sezone radovi bili okončani. U ovoj fazi je možda prerano da to najavljujem, ali daćemo sve što je u našoj moći, odnosno što je u skladu sa realnim i mogućim, da izvođač odgovori zadatku i navedeno šetalište možda stavi u funkciju prije početka turističke sezone.

Škatarić je dodala da je prošle godine u javnu rasvjetu u Baošiću i Đenovićima uloženo oko 220.000 EUR, te da je i u budžetu za 2024. godinu predviđeno investiranje u osavremenjavanje javne rasvjete u našem gradu, a među projektima na kojima rade, a koji su takođe značajni za opštinu Herceg Novi, je i rekonstrukcija Novosadske plaže.

Najčitanije