17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro savremena oprema za video nadzor u u Gradskoj luci Herceg Novi

Razglednica, panorama HN Skver

Agencija za gazdovanje gradskom lukom potpisaće naredne sedmice ugovor o ugradnji opreme za videonadzor i za malu meteorološku stanicu. Riječ je o realizaciji prve faze projekta RegalPorts koji se finansira iz budžeta EU a u koji su osim hercegnovske uključene i male luke iz Italije i Albanije. Projekat je nakon kraćeg zastoja zbog korone, nastavljen, kazao je direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, Božo Ukropina.

-Sva oprema je zadnje generacije i imaćemo monitoring nad kompletnim akvatorijumom luke Škver i dijela šetališta. Na naš sistem moći će da se priključi još dosta kamera ukoliko to bude potrebno da se pokrije čitavo šetalište – kazao je Ukropina.

Nautičari će u luci dobiti i podatke o vremenskoj prognozi.

-Meteorološka stanica će zaista biti jedno osvježenje, sa svim parametrima koji su neophodni nautičarima, o davanju zvanične prognoze, i ono što je najvažnije o brzini vjetra i visini talasa – rekao je Ukropina.

Oprema je vrijedna 40 000 eura, a kroz projekat RegalPorts u gradskoj Luci očekuju da će do kraja godine dobiti još 40.000 eura.

Ukropina Božo direktor Gradske luke HN

-Novac će namjenski biti utrošen kako to nalažu uslovi prekograničnog projekta. Šta god da uradimo nama će dobro doći jer našoj luci nedostaje mnogo toga. Ovo je prva faza projekta i nama je veoma značajna jer ćemo preuzeti monitoring nad lukom –rekao je naš sagovornik.

Ukropina navodi da će im ugradnja nove opreme donijeti znatne uštede koje su posebno značajne u periodu slabijeg poslovanja.

Premda je sezona u gradu veoma dobra za nautički turizam nedostaju gosti sa zapadnog tržišta.

-Nakon 2020. sve što uradite je pomak naprijed. U junu smo bili na nekih 60 % prometa iz 2019. Nažalost u julu je uslijedio pad na nekih 42 %. Više faktora je uticalo na to. Klijenti koji dolaze sa zapada rezervišu plovila mnogo ranije, po pola ili godinu unaprijed. Zbog situacije sa koronavirusom to se ove godine nije desilo. Ono što je bitno za nautički turizam je to da nam fale veliki turistički brodovi iz okruženja, „Vesna“, „Budva, „Knez Lipovac“ jer u hotelima nema gostiju sa tog tržišta, kojima su ta putovanje interesantna. Gost koji dolazi kod nas iz regiona nije toliko platežan i u tolikom broju ne obilazi zaliv. To je ono što nam nedostaje ove godine i tu imamo značajan pad. To je sigurno uslovilo pad od nekih 30 do 40 % prometa. Da ne pominjem turske gulete koji dolaze samo jednom sedmično a ranije su bili po tri ili četiri puta u sedam dana-rekao je Ukropina.

Prije desetak dana otkazan je dolazak katamarana jer je par gostiju bilo zaraženo korona virusom i oni su ostali u Splitu a direktor Luke očekuje da će do kraja avgusta desetak katamarana doći na Škver.

Prognoze su da će promet ove sezone biti ostvaren na nivou 50 % u odnosu na 2019.

-To nama nije dovoljno ali sve što ostvarimo nakon 2020. Kada nismo imali ništa, je pomak naprijed. Uzdamo se u septembar ukoliko vrijeme posluži da će biti više posla. Prije korone, 2018. i 2019. septembar je bio naš najudarniji mjesec. Tada padne najam čartera i pokazalo se da je to najbolji mjesec za nautičare. Nadamo se da ćemo nešto da odradimo ali svakako to neće biti dovoljno da bi funkcionisali na pravi način- naveo je Ukropina.

Izvor:rthn

Najčitanije