20 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskršnja tura od sela Žlijebi do vrha Rt (FOTO)

Žubor potoka, izvor vode, krš i seoski ambijent sa kućama pokrivenim kamenim pločama aduti su ove živopisne staze visinske razlike 700 metara



Za one koji vole hod po strmom krševitom terenu, prošaranom potocima vode, za one koji žude za mirom seoskog ambijenta i fantastičnim pogledom na Primorje, planinarska tura od sela Žlijebi preko vidikovca Dizdarica do vrha Rt na 1395 mnv pravi je izbor – jedna od mnogobrojnih mogućnosti da aktivno uživaju u divnom danu.

Tu priliku iskoristili su i planinari/planinarke PK “Vjeverica” Kotor, koji su zajedno sa prijateljima/cama iz Herceg Novog, članovima PK “Subra”, ovog vikenda, na katolički Uskrs, izašli na krševiti Rt, sa kojeg su mogli vidjeti i visočiji i masivniji Radoštak, a zatim u nizu i vrhove Vranjaj, Robodo, Šiljevik, koji su dio Orjenskog masiva.

Nakon okupljanja u Meljinama poviše kružnog toka na putu za Kameno, svi skupa su automobilima došli do ulaska u selo Žlijebi, kod kamenoloma. Hodajući stazom uz Žlijebsku vodu, koja na nekim mjestima iz prijatno žuborenje preliva putanju, učesnici/ce ture uživali su u pauzi pored izvorske vode na Dizdarici, a zatim guštali i na više odmorišta pri usponu na Rt. U zavjetrini ispod kamenih gromada na vrhu, sakriveni od naleta vjetra, uživali su na osunčanom tlu sa prekrasnom panoramom na Bokokotorski zaliv i zaleđe.

Istim putem vratili su se nazad do sela Žlijebi, gdje su se na seoskom gumnu počastili uskršnjim jajima i orahnjačom, koje je za njih pripremila Vesna Grgurević, članica PK “Vjeverica” iz Kotora. Kratkom stazom odatle stigli su do uzvišenja sa crkvom Sv. Nikole (ustanovljene još u 16. vijeku), sa čijeg platoa puca pogled na cijelu hercegnovsku obalu i dalje.

 Ovu turu od Žlijeba do Rta ukupne dužine oko 11 kilometara, vodio je Petar Knežević iz Herceg Novog, dugogodišnji član PK “Vjeverica”.

/M.D.P./

Najčitanije