14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Usljed havarije na cjevovodu kolektora, raspukao put u Đenovićima

Đenovići – Foto RTHN

Na priobalnom putu u Đenovićima usljed pucanja spojnica, odnosno cijevi, juče je došlo do havarije na kolektoru, odnosno na potisnom cjevovodu. Usled havarije dio priobalnog puta je ulegao i raspukao,a kanalizacija se izlivala po putu i u površinske šahte. Tako da muke i problemi sa kolektorom u Herceg Novom naprosto ne prestaju. Nakon Bijele, gdje je do pucanja cjevovoda i slijeganja priobalnog puta dolazilo u više navrata, te sanirano prije ljeta, sada se identičan problem desio i u naselju Đenovići.

Prema riječima Milana Zarića, direktora Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, očekuju nabavku materijala kako bi kvar već danas bio saniran. Zarić kaže da će na sanaciji havarije raditi radnici hercegnovskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, te da je procijenjena vrijednost posla 10.000 eura.

– Do problema je došlo zbog loše urađenog posla na izgradnji kolektora koji je radila turska firma Ćeltikćoglu, a firma za nadzor Dalem potpisala da su radovi izvedeni kvalitetno. Ovo je četvrti put da se na potisnom cjevovodu dešava havarija. Kada su izvođeni radovi nisu rađeni rentgen snimci da se vidi kvalitet spojeva, posledica je ovo, jer radovi nisu izvedeni u kvalitetu koji je trebalo da bude – ističe Zarić i najavljuje tužbu protiv turskog izvođača radova i nadzornog organa firme Dalem.

– Angažovali smo sudskog vještaka za obezbjeđenje dokaza. Izvršićemo procjenu štete, jer imamo namjeru da u sudskom sporu ta sredstva nadoknadimo. Naravno, pred našim, a ne pred stranim sudovima, jer smatramo da je riječ o falsifikovanju službenih isprava – naveo je Zarić i dodao da materijal za sanaciju kvara stiže tokom dana, a već danas radnici Vodovoda će krenuti u rješavanje problema.

Podsjetićemo, zbog istovjetnog problema koji je mučio stanovnike Bijele, a potom i Baošića, Zarić je i u aprilu kazao da sudski vještak dolazi u cilju obezbjeđenja dokaza. Kompaniji Ćeltikćoglu, koja je angažovala i podizvođače za instalaciju kolektorske mreže duž rivijere, dosad je isplaćeno preko 20 miliona eura.

– Isplaćeno im je skoro sve po ugovoru, a njemačkom Dalemu smo i preplatili za nadzor. Njima je išla mjesečna naknada po 42.000 eura, za ono što nisu odradili. Raskinuli smo ugovor i sa Vodakomom, kojem smo plaćali 10.000 mjesečno, a Vodakom je poslodavac Dalemu – obrazložio je Zarić i naveo da u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći koliko će radovi trajati. Angažovaće i građevinsku firmu koja će procijeniti da li bi trebalo na toj lokaciji uraditi rekonstrukciju cjevovoda, kako se ovaj problem ne bi ponavljao.

Iz lokalne uprave saopštavaju da se zbog havarije na cjevovodu, na donjem putu na rivijeri, nedaleko od marine Portonovi, privremeno mijenja režim saobraćaja, na način da se zabranjuje saobraćaj za sva vozila.

– Režim izmjene saobraćaja odnosi se na vremenski period od 3. do 13. oktobra radi nesmetanog i bezbjednog izvođenja radova na sanaciji lokalnog priobalnog puta kroz naselje Đenovići – saopšteno je iz lokalne uprave.

Tužba protiv turskog izvođača radova pripremljena

Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i preduzeće Vodovod i kanalizacija su prije godinu i po podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih. Zarić kaže da je dosad skupljeno dokaza za oko 300.000 eura štete na kanalizacionom kolektoru, koja je nastala zbog loše izvedenih radova. Pri tome, ni dokumentacija koja treba da prati realizaciju projekta nije potpuna, ali pored svega toga Dalem je sve to potpisivao kao kvalitetno urađen posao.

– Imamo osnova za tužbu. Angažovali smo advokatsku kacelariju iz Beča, koja je bila nosilac posla kada smo naplatili štetu od Mas Gintaša, kod Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kompaniji Ćeltikćoglu uputili smo zasad samo predlog za neku vrstu poravnanja – kažem Zarić i dodaje da je tužba pripremljena, a sudski proces zavisiće od dogovora sa kompanijom iz Turske, koja u ovom trenutku, i pored svega, ima potraživanja od Opštine Herceg Novi.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije