20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Strašna tragedija na COSCO-ovom bulk carrieru: Najmanje 12 članova posade preminulo od trovanja hranom

cosco-bulk-carrier – Foto: MarineTraffic

Najmanje 12 članova posade preminulo je od posljedica teškog trovanja hranom na bulk carrieru Wu Zhou 8 u vlasništvu COSCO Shippinga. Vijetnamske vlasti izvijestile su da je još najmanje 9 pomoraca hospitalizirano u kritičnom stanju. Prema prvim izvješćima, uzrok trovanja hranom je najvjerojatnije riba.

Brod za rasuti teret od 76.000 dwt, pod kineskom zastavom, prošlog je petka zatražio hitnu medicinsku pomoć nakon što se čak 18 od ukupno 21 člana posade iznenada razboljelo. Brod, kojim upravlja COSCO, bio je na putu iz Tajlanda u Kinu. Kada je kapetan zatražio pomoć, brod se nalazio oko 63 milje jugoistočno od otoka vijetnamskog otoka Con Dao.

Brod je odmah preusmjeren prema Vijetnamu, a vijetnamske vlasti u pomoć su poslale helikopter kako bi evakuirali nesretne pomorce i prebacili ih u bolnicu. Međutim, dok je spasilački tim stigao do broda, 10 članova posade već je preminulo. Još dvojica su preminula nedugo zatim, jedan na putu do bolnice, a drugi po dolasku u bolnicu na otoku Con Dao. Prema neslužbenim izvješćima, još jedan član posade preminuo je u vijetnamskoj bolnici nakon hospitalizacije, no ta informacija nije potvrđena.

Neki od preživjelih pomoraca i dalje se nalaze u kritičnom stanju. Tegljači MRC-a Vung Tau oteglit će napušteni brod na sigurno.

Jedan od spašenih članova posade navodno je rekao da je posada dan ranije jela pačje meso i meso iz konzerve te da nije bilo nikakvih problema. Međutim, u petak navečer jeli su ribu i povrće, a mnogi su vrlo brzo nakon večere dobili bolove u trbuhu, povraćanje i proljev. Neki se nisu razboljeli sve do kasno u noć, rekao je pomorac.

Obuka vezana uz sigurnost hrane i dalje je manjkava u pomorskoj industriji, rekao je za Splash David Steele, osnivač Food Inspection and Training, ističući kako posebno kineske tvrtke ne posvećuju dovoljno vremena tom pitanju.

Najčitanije