17 C
Kotor

Slušaj online radio

Uspjeh projekta “Made by Novljanke” – Snažan podsticaj ženskom preduzetništvu

Uspjeh projekta “Made by Novljanke” – Snažan podsticaj ženskom preduzetništvu
Made by Novljanke

NVO Mare Mare je uspješno završila ambiciozni projekat  „Made by Novljanke“   u okviru kojeg je tokom protekle godine deset žena iz ranjivih kategorija obučeno za šivenje proizvoda tekstila za ugostiteljstvo. Cilj projekta bio je osnaživanje žena kroz sticanje novih vještina, povećanje njihove zaposlenosti i samostalnosti, te pružanje psihološke podrške i edukacije o preduzetništvu.

Nakon osnovne obuke, uslijedio je period praktične primjene stečenih znanja. Učesnice su, uz podršku voditeljica, nastavile usavršavanje kroz šivenje različitih modela tekstila i upotrebu mašine za vez, na kojoj su izrađivale natpise „Made by Novljanke“ na svojim proizvodima.

Kako bi učesnice stekle znanja potrebna za pokretanje sopstvenog biznisa, organizovan je trodnevni trening o preduzetništvu. Učesnice su imale priliku da nauče osnove poslovanja, izrade biznis plana i digitalnog opismenjavanja. Trening su vodili iskusni treneri Stevo Lazarević i Mario Šimić. Tokom obuke, žene su učile kako koristiti društvene mreže za promociju i prodaju svojih proizvoda.

U okviru projekta, organizovane su i tri psihološke radionice u trajanju od po četiri sata. Cilj ovih radionica, koje je vodila Ljilja Seferović, bio je podrška ličnom razvoju i samosvijesti učesnica, kroz razmjenu iskustava i strategija za prevazilaženje izazova.

Made by Novljanke

Dva motivaciona predavanja sa uspješnim lokalnim preduzetnicama dodatno su inspirisala učesnice. Predavači su podijelili svoja iskustva o pokretanju biznisa i korištenju finansijskih sredstava za razvoj preduzetničkih ideja.

Kako bi se obezbijedila promocija proizvoda nastalih tokom radionica, organizovana je prezentacija tekstilnih proizvoda za ugostiteljstvo. U dogovoru sa lokalnim ugostiteljima, proizvodi su predstavljeni potencijalnim kupcima, čime je stvorena prilika za buduću poslovnu saradnju.

Kao završni dio projekta, izrađen je katalog sa proizvodima učesnica projekta koji je podijeljen ugostiteljima radi umrežavanja i promocije budućih preduzetnica.

Projekat “Made by Novljanke” je pokazao kako ciljane aktivnosti i podrška mogu značajno doprinijeti osnaživanju žena iz ranjivih kategorija, pružajući im nove mogućnosti za zapošljavanje i samostalno vođenje biznisa. NVO Mare Mare nastavlja raditi na sličnim inicijativama, sa ciljem daljeg unapređenja položaja žena u društvu.

Projekat Made by Novljanke implementira se u sklopu  Regionalnog programa lokalne demokratije na  Zapadnom Balkanu  koji finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori  sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava među kojima je i Opština Herceg Novi.

Kontakt osoba Dubravka Raičević  maremare541@gmail.com

Izvor:S.Kosić

Najčitanije