17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Uspješan nastup Novljana u Njemačkoj

Radionica Babenhauzen

Mladi članovi Gradske muzike Herceg Novi uspješno su učestvovali u projektu međunarodne radionice za duvačke orkestre u Babenhauzenu u Njemačkoj. Kao rezultat dobre saradnje, Herceg Novom je ponuđeno da bude domaćin sledeće međunarodne radionice u febuaru 2020. godine.

Osmoro mladih Novljana, članova Gradske muzike uzrasta od 12 do 16 godina, bili su sa muzičarima iz Njemačke i Poljske dio velikog orkestra koji je brojio 62 člana. Pod dirigentskom palicom Patrika Šila iz Njemačke i Dariusa Leziona iz Poljske mladi muzičari su na aktivnim i dinamičnim probama uvježbali pet kompozicija.

Svoje znanje pokazali su u finalnom dijelu projekta, nastupom na Festivalu muzike u gradu Natenhauzenu 01. i 02. juna. Ovaj festival okupio je 65 orkestara sa ukupno 1.700 muzičara, koji su defilovali pred preko 20.000 posjetilaca.

Direktor centra za omladinu u Babenhausenu i direktor projekta saradnje mladih muzičara Evrope Majkl Sel izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i potencijalima mladih Novljana i našeg grada.

Zato je izrazio želju da sledeće, 2020. godine u februaru upravo Herceg Novi i Gradska muzika budu domaćini ove međunarodne radionice za duvačke instrumente i orkestre, uz potpunu finansijsku podršku partnera iz Njemačke.

Radionica Babenhauzen

Kako je predloženo, realizacija projekta u Herceg Novom bila bi krajem februara 2020. godine, a konačna potvrda i detalji organizacije biće predmet razgovora u narednom periodu.

Jedinstveni, veliki orkestar koji su činili mladi članovi Gradske muzike Herceg Novi sa kolegama iz Njemačke i Poljske dobio je posebnu pažnju publike, u skladu sa sloganom prvog festivalskog dana “na mladima svijet ostaje”.

Radionica Babenhauzen

Nakon sedam dana, mladi Gradske muzike Herceg Novi vratili su se iz Njemačke sa novim znanjem i iskustvima, ali i novim poznanstvima i prijateljstvima sa vršnjacima iz drugih zemalja koji su takođe zaljubljenici u muziku i zajedničko muziciranje.

Do saradnje i poziva za učešće na radionici u Babenhauzenu došlo je nakon prošlogodišnjeg učešća i osvajanja drugog mjesta u poljskom gradu Lobecu, na takmičenju duvačkih orkestara Evrope. Žiri, koji su činili i članovi iz Njemačke, zapazio je da u ansamblu Gradske muzike Herceg Novi svira veliki broj mladih, uzrasta od 12 do 25 godina, i odmah nakon festivala uputio poziv za ovu radionicu, koja je realizovana u okviru njemačko-poljskog kulturnog projekta.

Učešće hercegnovske Gradske muzike podržale su Opština Herceg Novi i lokalna Turistička organizacija.

Najčitanije