17 C
Kotor

Slušaj online radio

Uspješno evakuisali oboljelog putnika sa kruzera „MSC Magnifica“

Ekipa Uprave pomorske sigurnosi i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) uspješno je rano jutros sa italijanskog kruzera „MSC Magnifica“ koji je bio u plovidbi našim vodama, evakuisala jednog putnika kojem je trebala hitna medicinska pomoć.

Prema riječima načelnika Sektora za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarka Lukšića, UPSUL je sinoć oko 22.15 sati obaviještena o tzv. MEDICO uzbuni (traženju pomoći iz medicinskih razloga) sa broda “MSC Magnifica” dok se ovaj nalazio na oko 95 nautičkih milja od naših teritorijalnih vida, u plovidbi od Otranstkog tjesnaca prema Boki Kotorskoj.

“Javljeno je da jednom putniku britanskom državljaninu, treba hitna evakuacija sa broda iz medicinskih razloga, pa je odmah pokrenuta koordinisana akcija. Operateri našeg  Operativnog centra u saradnji sa pilotskom službom Luke Kotor, Lučkom kapetanijom Kotor, Sektorom pomorske granične policije Hrceg Novi, Operativno-komunikacionim centrom 112 MUP-a i Hitnom pomoći iz Herceg Novog krenili su u akciju. Brzo spasilačko plovilo SAR-1 UPSUL-a je potom na ulazu u naše teritorijalne vode, sačekalo i presrelo itaijanski kruzer i uz pomoć njegove posade, izvršilo operaciju preuzimanja i evakuacije putnika sa broda. Oboljeli putnik je preuzet na SAR-1 na kome je pored redovne posade bio i naš medicinski tehničar, pa je uspješno prevezen i u luci Zelenika, u 3.06 časova, predat je ekipi Hitne pomoći iz Herceg Novog koja je preuzela njegov dalji medicinski tretman. Prema posljendjim informacijama, oboljelom putbiku je bolje i on se uspješno oporavlja”- kazao nam je jutros Lukšić.

On je istakao da je akcija koja je sprovedena jutros prije zore, već treći  slučaj evakuacije putnika sa kruzera na moru u našim vodama u posljednje vrijeme, te da je uspješno izvedena uz saardnju svih odgovornih državnih službi.

“To pokazuje spremnost naše pomorske administracije da odgovori ovakvim kompleksnim slulajevima”- podvukao je Lukšić.

Najčitanije