16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti – incident u Skupštini CG, privedeni poslanici DF-a

Foto Mina

Skupština Crne Gore je nakon maratonske sjednice, koju su obiljžili teški incidenti u plenarnoj sali, nakon kojih su uhapšeni poslanici Fronta usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesit.

Za Zakon 45 poslanika je glasalo, nije bilo glasova protiv.

Inače, u skupštinskoj sali, pola sata nakon ponoći, nastao je haos nakon što je usvojen Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti u načelu. Prvo je, kako je rečeno novinarima, bačeno pirotehničko sredstvo, a potom je uslijedio niz incidentata u kojima su poslanici DF-a vrijeđali i pokušali da nasrnu na kolege iz vladajuće koalicije, ali i iz SDP-a.

Lideri DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević prethodno su prišli predsjedniku i potpredsjednicima parlamenta i počupali mikrofone.

Još nekoliko poslanika DF-a pokušalo je da sa stola skinu preostale djelove tehnike, nakon čega je intervenisalo obezbjeđenje Skupštine.

Marina Jočić (DF) gađala je flašom Ranka Krivokapića (SDP), kojeg su prethodno grubo vrijeđali.

Nakon incidenta, Mandić je poručio policiji da neće dobrovoljno napustiti parlament, da bi neposredno nakon toga bili izvedeni iz sale.

Poslanik DF Slaven Radunović na Fejsbuku je objavio da su uhapšeni svi poslanici tog političkog saveza i da ih vode u Centar bezbjednosti Podgorica na saslušanje.

Brajović: DF 15 dana ne može prisustvovati sjednicama
Ivan Brajović

Poslanici Demokratskog fronta (DF) narednih 15 dana ne mogu prisustvovati sjednicama parlamenta, rekao je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

Sjednica Skupštine nastavljena je nakon što je policija privela poslanike DF-a, zbog incidenta koji su izazvali u plenarnoj sali.

Brajović je kazao da su viđene scene koje ne priliče parlamentu, i da je država pokazala da može da bude odlučna.

„Niko ne bježi od razgovora, dijaloga, a danas smo probali sve“, krekao je on.

Kako je naveo, poslanici DF-a su večeras napravili ono čime su danima prijetili.

„Slušali smo pozive na rušenje državnog porekta, pozive ratnim drugovima“, rekao je Brajović.

On je kazao da „prema našim kolegama treba biti tolerantan“.

„Ja sam im izrekao mjere udaljenja sa sjednice i oni narednih 15 dana ne mogu prisustvovati sjednici parlamenta“, kazao je Brajović.

Najčitanije