24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Uvodi se video nadzor nad podmorskim nalazištem amfora na Pagu

Amfore

Za sufinansiranje programa u zaštiti nepokretne kulturne baštine na području Zadarske županije Ministarstvo kulture će u 2019. godini izdvojiti preko 3,6 milijuna kuna, dok će za zaštitu arheoloških kulturnih dobara izdvojiti dodatnih 650 tisuća kuna. Ta sredstva, u ukupnom iznosu od 4,2 milijuna kuna, bit će uložena u istraživanje, očuvanje i prezentaciju kulturnih spomenika na području od Paga do Pašmana i od Vranskog jezera do Premude.

Od iznosa izdvojenog za zaštitu arheoloških dobara Grad Pag je dobio najviše novaca i to za projekt zaštite lokaliteta brodoloma kod rta Letavica u vrijednosti od 250 tisuća kuna.

– Na području brodoloma koje datira iz prvog stoljeća prije Krista napravit ćemo najmoderniji sustav zaštite amfora u Hrvatskoj. Naime, na nalazištu ćemo postaviti video nadzor, podvodni i nadzemni, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Na taj način ćemo moći nadzirati lokalitet i u slučaju krađe lako prepoznati počinioca. Uz to, sve amfore će biti čipirane te će se paliti alarm ako ih netko bude pomicao. Takav sustav nam omogućuje da u svakom trenutku znamo što se događa s amforama in situ, odnosno na arheološkom nalazištu. Ovakav sustav nadziranja podvodnog arheološkog nalazišta je puno bolji od klasičnog postavljanja mreža i kaveza preko amfora. Naime, kod mreža se u kratkom roku na znaju stvoriti alge koje onemogućuju roniocima pregled nalazišta, a taj “stariji” način očuvanja teritorija je i skuplji od ovog kojeg mi planiramo ugraditi, govori Ante Fabijanić Njekulin, gradonačelnik Paga i dodaje kako će u Pag za dva tjedna stići Norvežani koji su i osmislili “pametni sustav nadziranja amfora” kojima će prezentirati cjelokupni projekt.

U sklopu programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima Općina Preko dobila je ukupno 370 tisuća kuna. Za projekt obnove vjetrenjača na otočiću Ošljaku potrošit će 140 tisuća kuna, a 230 tisuća kuna za nastavak projekta obnove tvrđave sv. Mihovila.

– Već dvije-tri godine prijavljujemo taj projekt za financiranje Ministarstvu kulture. Od ovogodišnjih novaca izradit ćemo projektnu dokumentacija za revitalizaciju vjetrenjača na Ošljaku. Iznos za tvrđavu Sv. Mihovil utrošit ćemo na arheološka istraživanja. Projekt je inače zamišljen tako da se na tvrđavi uspostavi interpretacijski centar u sklopu kojeg će biti “Dvorac otočnih priča”, mjesto na kojemu će se prezentirati baština zadarskih otoka. Plan je i napraviti mali amfiteatar s pomičnim tribinama na kojem će se održavati raznorazne manifestacije, kaže Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Uz Općinu Preko značajniji iznos dobila je i općina Novigrad za obnovu tvrđave Fortice. Načelnik općine Joso Klapan kaže kako će 180 tisuća kuna utrošiti na arheološka istraživanja i konzervatorske radove.

– Sva sredstva idu za obnovu sjevernog zida tvrđave, odnosno Gornjeg Barbakana. Nakon završenih arheoloških i konzervatorskih radova vjerujemo kako ćemo tvrđavu Forticu preurediti u izletište. Izgradit ćemo pristupnu cestu koja vodi do tvrđave, a napravit ćemo i parkiralište te javni wc. Usto ćemo osvijetliti cijelu tvrđavu kako bi noću zasjala u punom sjaju, govori načelnik Novigrada.

Za nepokretna kulturna dobra novce je dobila i Općina Tkon i to za završnu fazu obnove zvonika na Crkvi sv. Tome apostola u iznosu od 140 tisuća kuna te za početak radova na obnovi Ugrinić dvora u visini od 50 tisuća kuna. Na Premudi se obnavlja Komunjski magazin s 50 tisuća kuna, a u Savru na Dugom otoku Crkva sv. Pelegrina sa 100 tisuća kuna. Na Silbi će 140 tisuća kuna biti uloženo u obnovu Crkve Gospe od Karmela, a s 50 tisuća kuna obnovit će se Toreta i kapetanska kuća Marinić.

Najčitanije