7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatikan podržava ulazak Crne Gore u članstvo Evropske unije

Nadbiskup Paul Richard Gallagher. u Crnoj Gori – foto Vlada CG

Sveta Stolica podržava ulazak Crne Gore u članstvo Evropske unije i nada se da će taj cilj ubrzo ostvariti, rekao je četvrtak u Podgorici  vatikanski tajnik za odnose s državama, nadbiskup Paul Richard Gallagher.

Gallagher se prvog dana posjeta Crnoj Gori sastao sa šefom crnogorske diplomacije Filipom Ivanovićem, a u obraćanju novinarima rekao je da će Crna Gora u Svetoj Stolici uvijek imati iskrenog prijatelja.

Gallagher je istaknuo da s posebnom pazornošću prati događanja u Crnoj Gori, te kako je namjera Vatikana da dvije države razvijaju suradnju u područjima od zajedničkog interesa.

“Jer i crkva i država služe čovječanstvu”, rekao je Galagher.

Ivanović je ocijenio “da su nam jedinstvo, diplomacija i snažno zalaganje za mir danas potrebni više nego ikada”. Istaknuo je da je Crna Gora posvećena zaštiti svih vjerskih zajednica.

Nadbiskup Paul Richard Gallagher. u Crnoj Gori – foto Vlada CG

U Podgorici će danas biti održana sjednica mješovitog povjerenstva Crne Gore i Vatikana, a nadbiskup Gallagher će se, kako je najavljeno tijekom četvorodnevna posjeta Crnoj Gori sastati s predsjednikom Jakovom Milatovićem, premijerom Milojkom Spajićem i predsjednikom parlamenta Andrijom Mandićem.

U Baru i Kotoru susrest će se s predstavnicima katoličke zajednice u Crnoj Gori, a u subotu će u crkvi Svetog Tripuna u Kotoru prisustvovati misi.

Crna Gora i Rimokatolička Crkva potpisale su Temeljni ugovor 2011. godine.

Izvor:Hina

Najčitanije