22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatikanski ministar vanjskih poslova: Papin posjet Kijevu je u avgustu moguć

Papa – foto HRT

Papa Franjo mogao bi se uskoro pridružiti desecima svjetskih čelnika koji putuju u Kijev, sugeriraju riječi vatikanskog ministra vanjskih poslova nadbiskupa Paula Gallaghera talijanskoj televiziji Rai1 u petak navečer.

Gallagher je rekao da će 85-godišnji papa sa svojim suradnicima razgovarati o posjetu Kijevu nakon povratka iz Kanade krajem mjeseca. Upitan bi li papina misija u Ukrajini mogla biti planirana već u avgustu, Gallagher je odgovorio: “Moguće je, ne bih to isključio”.

Nadbiskup je ipak istaknuo da će sve ovisiti o papinu zdravlju.

Papa, koji ima problema s koljenima i često je viđan kako koristi invalidska kolica posljednjih tjedana, bio je prisiljen otkazati putovanje u Afriku planirano za početak srpnja, ali se još uvijek nada da će se njegov posjet Kanadi kasnije ovog mjeseca moći ostvariti.

Papa Franjo već mjesecima poziva na mir u Ukrajini, a u Kijev su ga pozvali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

– Papa je uvjeren da bi, ako bi mogao posjetiti, to imalo pozitivan učinak”, rekao je Gallagher, dodavši da je Franjo također spreman otputovati u Moskvu.

Papa bi sredinom rujna trebao prisustvovati Kongresu čelnika svjetskih i tradicionalnih religija u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu, gdje će se vjerojatno susresti s moskovskim patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve.

Papa se već neko vrijeme nadao susretu s Kirilom, ali patrijarhova oštra retorika kojom je podržao invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu na kraju je onemogućila susret.

Izvor:Hina

Najčitanije