22 C
Kotor

Slušaj online radio

Flego od Evropske komisije traži da se pozabavi zaštitom Jadrana

Sredozemno more

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego pozvao je Evropsku komisiju da se što prije i ozbiljnije pozabavi problemom zaštite Jadranskoga mora jer, istaknuo je, taj gorući problem nije dovoljno u fokusu.

– Kada se raspravlja o bioraznolikosti uglavnom se spominju tlo, šume, zrak, a o moru se u tom kontekstu gotovo niti ne govori. – upozorio je nedavno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS/Renew).

– Uz zrak i zemlju, za nas koji živimo na Mediteranu, tu je svakako ključno i more, a imam dojam da smo na to more manje koncentrirani. – istaknuo je Flego u raspravi o ambicijama EU-a u pogledu zaštite bioraznolikosti.

Hrvatski je europarlamentarac stoga poručio europskom povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu da se EU mora više i ozbiljnije pozabaviti pitanjem bioraznolikosti u Jadranskom moru. Posebno bi to pitanje trebalo biti u fokusu na predstojećem summitu COP 15, odnosno UN-ovoj konferenciji o bioraznolikosti koja se održava krajem godine u Kanadi.

– Vidimo da se mijenja bioraznolikost u moru, posebice u Jadranskom, te se zbog zagrijavanja mora pojavljuju nove vrste riba, kojima naše more ne bi trebalo biti dom, i to je opasno. – istaknuo je Flego.

Komisijin povjerenik složio se s Flegom i najavio da će oceani i mora ove godine biti „što više ugurani u dokumente s COP-a 15”.

– Velik je pritisak klimatskih promjena na naše oceane, a bez apsorpcije CO2 koje nam daju oceani i more nećemo se moći boriti protiv klimatskih promjena. Zato moramo bolje štititi morske resurse – poručio je Sinkevičius.

Istaknuo je da „znamo datum i mjesto COP-a 15” te da „za ostvarenje ambicioznih ciljeva moramo biti ujedinjeni”.

Izvor:Hina

Najčitanije