20 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatromete treba ukinuti ili ograničiti njihovu upotrebu? (Anketa)

Vatromet – foto Boka News

Boka Kotorska postala je turistička destinacija gdje se organizuju i održavaju brojni “eventi”. Povodom proslava različitog karaktera, organizatori često priređuju vatromet kako bi skrenuli pažnju na neki događaj ili ga učinili svečanijim. Upotreba vatrometa je u današnje vrijeme postala toliko učestala,  tako da se čini da za nju, ponekad, nema posebnog razloga.

Često smo zatečeni kada u kasnim noćnim satima čujemo prasak vatrometa ili ispaljenih svijetlećih raketa iz marina, sa jahti, hotelskih terasa, otvorenih plažnih barova, što stvara prilično veliku buku, bitno utiče na ekologiju i zagađenje životne sredine, uznemirava djecu i odrasle, životinje, remeti javni red i mir.

“Sinoć sam ranije otišao u krevet i ubrzo zaspao. Negdje oko ponoći, iz sna su me trgli “rafali”. Trebalo mi je nekoliko sekundi da se osvijestim što se dešava i da shvatim da sam u kući, a ne na ratištu, da neko nešto slavi, pa organizuje vatromet” – požalio nam se jedan čitalac.

“Slične pojave se dešavaju gotovo svake sedmice, posebno ljeti. Ovo je postala praksa gotovo svuda, bez obzira u kom dijelu Boke da živite…”- ističe on.

Osim uticaja na ljude i životinje, vatrometi utiču i na životnu sredinu. Iako bi svaki vatromet trebao da se prijavi policiji i vatrogasnoj jedinici, ovo se najčešće ne dešava.

Organizovanje vatrometa bi trebalo zakonski regulisati, a lokalne zajednice na teritoriji Boke Kotorske odlukama da preciziraju ko, kada i kojim povodima, može da ih organizuje tokom godine.

Kao primjer dobre prakse, navodimo grad Dubrovnik koji je opštinskom odlukom regulisao da se samo dva puta godišnje može organizovati vatromet (povodom Nove godine i otvaranja Dubrovačkih ljetnjih igara).

Takođe, novi moderni, zanimljivi sistemi svjetlosnih efekata mogu pružiti izuzetan ugođaj uz minimalni stepenom zagađenja i uznemiravanja građana.

Cilj nam je da istražitimo mišljenje građana, čitalaca, stručnjaka, organa lokalne uprave  o ovoj temi i utičemo na donošenje odluka u interesu svih građana.

 

Najčitanije