22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vazduh u regionu je zagađen tokom cijele godine

Sarajevo

Najveći izvori zagađenja vazduha u regionu su mali kućni uređaji, velika industrijska postrojenja i transport, saopšteno je na regionalnoj konferenciji „Balkanski vazduh između dvije vatre“, koju je organizovala RES Fondacija, prenosi portal klima101.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Džejkob je istakla da je, prema dostupnim podacima, vazduh u regionu Zapadnog Balkana trenutno najzagađeniji vazduh u Evropi.

Vazduh u regionu je zagađen tokom cijele godine, ali dokazi za veliku zagađenost su najvidljiviji tokom zimskih mjeseci kada počne sezona grijanja, i kada stanovništvo, zahvaljujući aplikacijama koje prikazuju rezultate dobijene sa mernih jedinica, postaje svjesno zagađenja.

Istraživanje Svjetske banke koje je sprovedeno u Srbiji pokazuje da emisije sumpor-dioksida moraju da se smanje čak tri puta kako bi bili u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)

Gornja granica zagađenja PM2,5 česticama, poslije koje postoje posljedice po zdravlje, iznosi 10 mikrograma po metru kubnom, pokazuju podaci SZO. U Srbiji trenutno granična vrijednost za PM2,5 čestice iznosi 25 µg/m3-, izvještava klima101.

Izvor:pcnen

Najčitanije