20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Veče novinara, publiciste i kulturnog djelatnika Ranka Pavićevića

Ranko Pavićević – foto Boka News

Povodom jubileja – 40 godina bavljenja novinarstvom i 30 godina bavljenja kulturom – Narodna biblioteka Budve organizuje veče novinara, publiciste i kulturnog djelatnika Ranka Pavićevića u četvrtak, 9. februara u amfiteatru C8, na drugom spratu Akademije znanja.

Na večeri koja počinje u 19 sati, pored Pavićevića govoriće akademik Siniša Jelušić i književnik, književni kritičar i potpredsjednik Udruženja književnika Crne Gore Perivoje Popović, a program će moderirati Stanka Stanojević.

Ranko Pavićević, rođen je u Podgorici, 24. novembra 1955. godine, gdje je završio Pravni fakultet. Tokom četrdesetogodišnjeg rada u novinarstvu, pisao je i izvještavao za 12 medijskih kuća u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji. Osnivač je Radija Budve, na čijem čelu je bio 18 godina na mjestu glavnog i odgovornog urednika, kao i urednika informativnog programa.

Tokom plodnog novinarskog rada, za razne medijske kuće, napisao je više od 55.000 tekstova, izvještaja, informacija, reportaža, osvrta, komentara i drugih novinarskih formi.

Dugi niz godina bio je kolumnista u revijama: Omladinski pokret, Istok, Primorske novine, Glas Boke, kao i Radio Budvi.
Dobitnik je više značajnih novinarskih nagrada: „Velibor Popović“ za najboljeg dopisnika novinske agencije TANJUG, za 2006. godinu, Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu i Nagrade za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore, 2021. godine.

Autor je nekoliko scenarija za Radio i Televiziju.

Ranko Pavićević je autor 10 knjiga različitih žanrova, od kojih su neke doživjele po tri izdanja: „Znakovi vremena“(1994); „Znakovi vremena II“ (1995); „Robija jedne mladosti“(1996); „Američka zavjera“ (1999); „Varvarstvo NATO-a“ (2000); „Slikari govore“ (2002); „Na vrhu pera“ (2006), „Razgovori (Znakovi vremena)“ (2017) i „Sili u inat“ (2019). Kao vlasnik novinsko-izdavačkog preduzeća ART PRES iz Budve objavio je 36 knjiga drugih autora.

Tokom posljednjih 30 godina, u zemlji i inostranstvu, organizovao je oko 200 samostalnih i kolektivnih likovnih izložbi slika i skulptura, poznatih umjetnika. U tom periodu, organizovao je 45 međunarodnih likovnih kolonija poznatih slikara iz Crne Gore i svijeta, koje su okupile oko 500 umjetnika, koji su naslikali oko 1.000 umjetničkih djela.

Pavićević je do sada u Budvi, organizovao 125 književnih večeri i promocija knjiga, poznatih, domaćih, regionalnih i inostranih književnih stvaralaca, kao i mladih pjesnika Budve. Zanimljivo je, Pavićević, kao galerista, tokom 20 godina, poklonio je raznim ustanovama, nevladinim organizacijama, firmama i pojedincima, 66 umjetničkih slika raznih autora iz zemlje i inostranstva, raznih formata i tehnika, kao i ukupno 1000 knjiga iz svoje, kućne biblioteke.

Osnivač je dvije hotelske biblioteke na Budvanskoj rivijeri i prvog Pres centra u Budvi. U saradnji sa Hotelskom grupom „Budvanska rivijera“ idejni je tvorac i organizator izrade prve kamene skulpture, mitskih osnivača Budve, Kadma i Harmonije, teške oko dvije tone, koja se nalazi u Hotelskom naselju „Slovenska plaža“ u Budvi, čiji je autor, poznati crnogorski vajar Marko Petrović Njegoš.

Bio je član umjetničkog Savjeta festivala „Grad teatar“ u Budvi i član žirija za dodjelu književne nagrade festivala, „Stefan Mitrov Ljubiša“.

Za poseban doprinos afirmaciji književnosti i kulture dobitnik je nagrade „Vidovdanska riječ“ Udruženja književnika Crne Gore, za 2019. godinu.

Zastupljen je u monografijama, „Ko je ko u kulturi Crne Gore“ i Udruženja novinara Crne Gore.

Član je udruženja novinara i književnika Crne Gore.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije