20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Veče posvećeno legendarnom  bubnjaru Dragoljubu Đuričiću: Lavina emocija

Povodom 21.juna – Svjetskog dana muzike, sinoć je  u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom,   upriličeno veče posvećeno legendarnom bubnjaru Dragoljubu Đuričiću , koji je nedavno preminuo od posljedica korona virusa.

Poznati Novljanin , koji je svoj grad i Crnu Goru , kao „lavinu“ pronio širom svijeta, bavio se i slikanjem, a desetak njegovih radova iz porodične kolekcije čine postavku izložbe koju je  otvorio njegov prijatelj iz rane mladosti Dragomir Karlo Djordjević.

Uz priču i pjesmu , u prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja i poštovalaca  Dragoljuba Đuričića, obilježen je Svjetski dan muzike, koji je zapravo bio povod da se Novljani na primjeren način prisjete velikog umjetnika i omiljenog sugradjanina. Organizatorka večeri Ksenija Matović podsjetila je na misao Miloša Crnjanskog da –nema smrti , samo seoba, te da je Dragoljub samo fizički odsutan, a da su zauvijek prisutni njegovi raskošni talenti.

“Njegova pojava,  njegov osmjeh, njegov   pozdrav teško išćezavaju iz sjećanja. Njegova ličnost je, zračila nevjerovatnom energijom, onom pozitivnom, koja budi najljepše i najvrijednije u čovjeku, a to su ljubav i poštovanje prema drugome.

Kada pomenemo Dragoljubovo ime znam da se svi prvo sjetimo njegovog ozarenog lica, širokog osmijeha i prijateljske riječi. I zaista, ličnosti kao što je on, teško zaboravljamo, reći ću – gotovo nemoguće.

Na žalost, pandemija virusa koja je još uvijek prisutna i polako jenjava, odnijela je mnoge živote. Vjerujem da za ovu priliku Dragoljub ne bi želio da tugujemo i da o njegovom imenu pričamo sa sjetom. Njegova nevjerovatna energija i dalje je tu, sa nama, u Herceg Novom. Osjećamo je i nikada je nećemo prepustiti zaboravu”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić

Sa Đuričićem su se družili mnogi Novljani, a muzičar Dragomir Karlo Djordjević jedan je od onih sa kojima je Dragoljub odrastao i ušao u svijet muzike .

“Mi nismo bili članovi Gradske muzike, ali smo u ovoj zgradi ( Paviljon Gradske mjuzike) imali probe, a ja I Dragoljub I ja smo , daleke 1968 godine bili članovi Egzodusa koji su svi bili malo stariji od nas … zato bi mi kada bi završili zvanične probe, ostajali da sviramo. Tom priliko vodili smo I važne diskusije ko je bolji bubnjar-Ringo Star ili Čarli Vots I o tome smo mogli satima da pričamo”, kazao je Djordjević I prisjetio se njihove saradnje na učešću u White Field Jazz festival u Bijelom Polju.

Dragoljub Đuričić

“On je bio višeslojan karakter i to se moglo vidjeti od najranijih dana do danas kroz veliki broj raznih aktivnosti kojima se bavio iz potrebe da izrazi sve talente kojima je bio obdaren. Imao je svoj unutrašnji svijet u kojem je on imao kontrolu koga, kada i koliko će pustiti. Nije dozvoljavao da mu oduzimaju vrijeme jer je uvijek znao šta i koliko radi i kada odmara i uživa. Bio je harizmatična ličnost i bio je potpuno svjestan toga i zbog toga je osjećao odgovornost prema drugima”, kazao je Đuričić koji je otvorio izložbu , čiju postavku čini desetak djela

Dragoljuba Đuričića iz porodične kolekcije. U muzičkom dijelu večeri učestvovala je Nikolina Nika Kovačevič dirigentkinja i vokalna solistkinja koja je nastupala sa Đuričićem od 2012 godine. Ona je otpjevala nekoliko njegovih omiljenih pjesama, a u muzičkom nastupu pridruzili su joj se članovi Gradke muzike , vokalni sastav  Kaldana i vokalna grupa muzičke škole iz klase profesorke Jovane Ražnatović.Oni su veče zavrsili kolažom pjesama Djordja Balaševića, sa kojim je Dragoljub Đuričić takodje saradjivao.

/S. Kosić/

Najčitanije