Završnom večeri i prezentacijom stečenih znanja kroz degustaciju slatkiša i poslastica, u tivatskom hotelu ”Magnolija” u subotu veče okončan je sedmodnevni kurs autentičnog italijanskog poslastičarstva “Pasticeria, gelatteria e cioccolateria artigianale Italiana”.
Besplatni kurs koji je završilo tridesetak polaznika, oreganizovali su Zajednica Italijana Crne Gore iz Kotora i Udruženje “Veneti nel mondo” iz Venecije.
Parola “Večeras zaboravite na dijetu” pod kojom se odvijala završna prezentacija, možda je i najbolje ilustrovala na kakav prijem kod publike su naišle autentične italijanske poslastice, sladoledi, kolači, torte i razne druge đakonije od čokolade, što su ih po originalnim venecijanskim receptima, pripremile učesnice radionice, kao i njihovi master-šefovi Gabriele Delle Fratte i Federico Fracassi koji su vodili obuku. Još jednom u praksi se pokazalo zašto je italijanska kuhinja jedna od najboljih na svijetu, ali i koliko sličnosti imaju ta i specifična i autentična lokalna kuhinja Boke.
Posebno iznenađenje večeri bila je Crema Cattarana, na bazi domaćih pomorandži, koju su šefovi osmislili u čast i na poklon Boki.
Naziv je odabran po ugledu na čuveni španski dezert Crema Catalana, s namjerom da postane bokešk gastronomski brend.
Prisutne su pozdravili predsjednik Zajednice Italijana Crna Gore Aleksandar Dender, kao i šefovi kuhunje Della Frate i Fracassi, dok je diplome polaznicama kursa uručio predsjednik Udruženja “Veneti nel mondo”, Bruno Giseppe Moretto. Kurs autentičnog itaijanskog poslastičarstva u Tivtu priređen je u saradnnji sa italijanskom regijom Veneto, hotelom “Magnolija”, poslatičarnicom “Minjon”, Turističkom organizacijom Tivat i tivatskim DOO „Vodovod i kanalizacija”.