25 C
Kotor

Slušaj online radio

“Skyline-Danza verticale” niz zvonike katedrale Svetog Tripuna

Plesom spojile nebo i drevnu arhitekturu, fantastični plesni duo „Il Posto” iz Venecije pobrao ovacije publike na trgu ispred Katedrale- bazilike sv. Tripuna


Spuštajući se užadima sa dva zvonika katedrale- bazilike Sv. Tripuna sa visine od 33 metra, vješte, hrabre i graciozne „vazdušne plesačice“ Simona Forlani i Izabela Rosi, članice plesnog ansambla “Il Posto” iz Venecije, izvele su fantastični spektakl “Skyline-Danza verticale”, dok je publika sa trga bez daha, netremice  pratila njihovo lelujanje u vazduhu.

Osvijetljeni specijalnim svjetlosnim efektima, dizajniranim na vrhunskom umjetničkom nivou, tornjevi katedrale su izgledali nestvarno, pretapajući se iz jedne u drugu svjetlosnu vizuru, dok su razigrane plesačice, poput vile Alkime, žonglirale hodajući nestvarno po zidovima u svom vertikalnom plesu. Izuzetna muzička podrška bio im je saksofonista Marco Castelli, poznat u svijetu džeza, ali i pozorišta i savremenog plesa koji je kombinovao svoj solo-nastup sa elektronskom muzikom.

Plesom se spustile sa 33 metara visoke Katedrale

Koreografkinja Vanda Moreti, koja je osmislila čitav projekat, objašnjava da su djevojke do sada izvodile vertikalne plesne predstave svuda u svijetu – na istorijskim i savremenim građevinama, na mostovima, tornjevima, kranovima, ali i u pozorištima, muzejima i industrijskim okruženjima. S obzirom da je Kotorska katedrala unikatna ahitektura sa dva zvonika, za ovu priliku svaka od plesačica je imala svoj prostor za ples, te su imale i poseban utisak o svemu tome. U skladu sa propisima o zaštiti kulturnih dobara performans je i ovoga puta izveden uz korišćenje materijala i opreme, propisanih za spomenike kulture koji su pod zaštitom UNESCO-a.

-Bilo je magično, katedrala i njeni zidovi su čarobni, dali su mi izuzetan osjećaj tokom performansa. Čuli smo dosta o izgradnji katedrale, bilo je to zaista inspirativno, kaže za Boka news plesačica Simona Forlani, dok je za njenu  plesnu partnerku Izabel Rosi posebnu čar imao taj ples na dva odvojena tornja.

-To je stvorilo izuzetan utisak i specijalnu povezanost između nas koje nismo bile svo vrijeme spojene. Ali cijelo vrijeme imale smo osjećaj povezanosti, mada odvojene, bile smo svjesne cjeline našeg performansa. Osjetile smo i povezanost sa publikom, koja nas je svo vrijeme bodrila, kaže Izabela.  Po profesiji su plesačice školovane u “Vertcal dance centru” u Veneciji za koji kažu da je “tačka susreta svih drugih škola vertikalnog plesa u svijetu”, gdje gospođa Vanda Moreti održava internacionalne radionice.

Simona i Izabela

– Želimo da proširimo vertikalni ples svuda u svijetu. Rado bismo učestvovale u mogućoj radionici vertikalnog plesa u Crnoj Gori, ukoliko nas pozovete, poručila je Moreti.

Sastav Il Posto učestvovao je na brojnim međunarodnim takmičenjima, u Singapuru, Parizu, Paranà-Brazil, Bangkoku, Finskoj, Rusiji, u Rabatu u Maroku, Lisabonu, Tesaloniki u Grčkoj, na Islandu. Zapaženi su njihovi nastupi u Kataru, Omanu, Bocvani, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj. Sastav Il Posto obišao je cijelu Italiju učestvujući na brojnim festivalima, od Napulja do Trsta, od Milana do Venecije.

U Kotoru je spektakl izveden u sklopu projekta “Sedmica italijanske kulture u CG”, u organizaciji Zajednice Italijana Crne Gore, u saradnji sa Narodnim Univerzitetom iz Trsta, a uz pomoć fondova Regije Frijuli Venecija Đulija. Prisutnima na trgu se obratio Paolo Rovis, potpredsjednik Narodnog univerziteta u Trstu, a  spektakl su ispratili i Andreina Marsella, ambasadorka Italije u Crnoj Gori, kao i Fabrizio Somma, generalni sekretar Narodnog univerziteta u Trstu.

Prisutnima se obratio Aleksandar Dender, predsjednik zajednice Italijana Crne Gore, istakavši dobru saradnju sa Italijanskom ambasadom tokom realizacije ovog projekta koji traje tri dana. Zahvalio se lokalnim partnerima i prijateljima na dobroj saradnji i organizaciji, naročito  Kotorskoj biskupiji i kancelaru don Robertu Tonsatiju.

Nijemi film i izložba

Ova manifestacija obuhvata i projekciju nijemog filma “Cabiria” (1914.) na terasi Pomorskog muzeja u četvrtak od 21.30 sati, uz muziku uživo saksofoniste Marka Kastelija. Riječ je o najskupljem, grandioznom, slavnom, nijemom, italijanskom, istorijskom filmu, jednom od prvih kolosala, koji je namjeravao povezati pozorišnu tradiciju, slikarstvo, muziku, književnost, a takođe je imao veliki uticaj na Hollywood, tehničkim i stilskim inovacijama kao što je sastavna upotreba tracking shot-a.

U sklopu “Sedmice italijanske kulture u Crnoj Gori” u petak, 4. avgusta u 19. 30 h u Narodnoj biblioteci “Đurđe Crnojević” na Cetinju biće otvorena posthumna antologijska izložba Đanfranka Mikse, u saradnji sa porodicom preminulog umjetnika.

/M.D.P./

Najčitanije