21 C
Kotor

Slušaj online radio

Većina u Nemačkoj strahuje od rata NATO i Rusije

Berlin – dpa – Foto: Paul Zinken/dpa

Berlin (dpa) – U Njemačkoj malo ko očekuje da će predsednik Rusije Vladimir Putin agresiju na Ukrajinu da okonča pregovorima, a čak 76 odsto učesnika jedne ankete je reklo da on računa jedino na vojnu pobedu. Većina Njemaca strahuje i od rata NATO i Rusije.

U istraživanju Instituta za javno mnjenje Forsa za “Trendbarometar” televizije RTL/ntv samo 19 odsto anketiranih se saglasilo da je Putin principijelno zainteresovan za mirno rešenje.

Anketa objavljena u utorak pokazuje da 53 odsto ispitanih strahuje da će rat u Ukrajini da preraste u sukob Rusije i NATO i treći svetski rat, a 41 odsto se toga za sada ne plaši.

Od 1.009 učesnika ankete, 42 odsto misli da Nemačka potpuno treba da se odrekne ruske nafte i gasa, čak i ako to izazove nestašice i više cene energenata. Ipak, veći broj Njemaca, njih 49 odsto, kaže da Njemačka ne treba potpuno da se liši ruskog gasa i nafte.

Protiv takvog odricanja većinski su ljudi iz istočnih delova Njemačke (73 odsto), osobe sa skromijim prihodima (62 odsto), pristalice demohrišćana CDU/CSU (51 odsto), partije Ljevica (59 odsto) i ekstremno desne Alternative za Njemačku AfD (83 odsto).

U anketi je 83 odsto učesnika reklo da manji porezi mogu da budu dobra mera za pojeftinjenje energenata. Samo 12 odsto kazalo je da takva mera ne može imati rezultate.

Izvor:dpa

Najčitanije