19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Većinski vlasnik dubrovačkih Hotela Plat Karisma za obnovu planira iznad 100 miliona eura

VLADA: Hoteli Plat postaju strateški investicijski projekt

Dubrovačka hotelska kuća Hoteli Plat prešla je u većinsko vlasništvo međunarodne tvrtke Karisma Resorts International, koja je preuzela i upravljanje te planira revitalizaciju tog hotelskog kompleksa, izvijestili su u utorak iz Karisme, iz koje se doznaje da se planirano ulaganje kreće iznad 100 milijuna eura.

“U potpunosti je dovršena transakcija kojom je tvrtka Karisma Resorts International postala jedini vlasnik društva KHA četiri d.o.o., većinskog vlasnika dubrovačkog Hotela Plat. Ova transakcija otvorit će i put za revitalizaciju Hotela Plat i vezanog turističkog kapaciteta u mjestu Plat, za što su veći ranije postojali ambiciozni planovi, no izazovni gospodarski i epidemiološki kontekst u zadnjih nekoliko godina te je planove stavio u drugi plan”, ističu iz Karisme.

O samoj transakciji i iznosu preuzimanja ne navode puno detalja, osim što su na upit Hine rekli da su većinski udjel preuzeli od investicijskog fonda Prosperus, koji je imao oko 60 posto udjela.

Taj je pak fond svojedobno preuzeo fond Nexus, koji je zajedno s Karismom i (bivšim) koncernom Agrokor bio većinski vlasnik tvrtke KHA četiri, a ona pak vlasnik Plata.

Investicija u revitalizaciju Hotela Plat koju sada najavljuju iz Karisme, iznad 100 milijuna eura, znatno je viša od one koju su najavljivali pri privatizaciji Hotela Plat 2015. i 2016., kada se spominjalo nešto iznad 400 milijuna kuna i zbog čega su Hoteli Plat 2016. godine uvršteni na listu strateških investicijskih projekata RH.

Sada iz Karisme poručuju da preuzimanjem vlasništva i upravljanja žele omogućiti realizaciju ambicioznih planova za Hotel Plat u smislu najboljih svjetskih praksi uklopljenih u lokalnu zajednicu i ekološke standarde.

“Karisma je kompanija s više od 20 godina iskustva u luksuznom hotelijerstvu te ima znanje, želju i resurse da postojećem lokalitetu i cijeloj turističkoj zajednici donese novu vrijednost, a Hotele Plat pretvori u vrhunsku turističku destinaciju. Hrvatska i sve ono što ona nudi u turističkom smislu pravi je dragulj Jadrana”, poručili su iz te međunarodne tvrtke.

Na pitanje tko su vlasnici Karisme, kažu samo da su to tri fizičke osobe, te da su jedna od vodećih grupacija u svijetu u području hotelskog menadžmenta, s više od 8000 zaposlenih u 25 turističkih resorta u svom portfelju. U strateškom su partnerstvo s kompanijom Paramount za obiteljske hotele Nickelodeon Hotels & Resorts u Meksiku i Dominikanskoj Republici, te sa kompanijom Margaritaville za luksuzne hotele Margaritaville Island Reserve.

Rijetki neobnovljeni kompleks kod Dubrovnika

Hoteli Plat su uz Kupare rijetki neobnovljeni turistički kompleks na dubrovačkom području, za koji se dugo godina tražio novi vlasnik i partner koji će ga obnoviti nakon razaranja u Domovinskom ratu, što se i našlo 2015., no od tada, osim promjene vlasništva i upravljačkih funkcija nekoliko puta tijekom zadnjih godina, na Platu se nije puno konkretno radilo ni gradilo, što je dodatno usporila pandemija te s time povezan zastoj turizma i investicija.

Hoteli Plat su hotelski kompleks u mjestu Plat u Župi dubrovačkoj, u čijem su sastavu (bila) dva hotela, depandanse, šest vila i dva paviljona, od kojih su jedan hotel i šest vila (sve kategorizirano s tri zvjezdice) bile i jedno vrijeme u uporabi.

Udaljeni su 15 kilometara od Dubrovnika te 10 kilometara od zračne luke.

Ukupni smještajni kapacitet u komercijalnoj funkciji je 535 kreveta, dok je znatan kapacitet još uvijek izvan komercijalne funkcije, a to su ratom devastirani i neobnovljeni hotel Ambasador te dva paviljona u kojima je ukupno 853 kreveta izvan funkcije.

Hotele Plat u svibnju 2015. od države su za 118 milijuna kuna preuzele tvrtka KHA četiri, iz sastava KHA, iza koje je stajao koncern Agrokor te meksički hotelski lanac Karisma i svjetski touroperator TUI.

Krajem 2017., što je i jedna od zadnjih vijesti o tim hotelima, izvijestili su da se za zastupanje KHA četiri ovlašćuje Irena Weber, uz podatak da su osnivači tvrtke KHA četiri Agrokor, Karisma Resorts International i fond Nexus (kasnije ga preuzeo Prosperus).

Uz Weber, tada su ovlaštene osobe za zastupanje KHA četiri bili i Krunoslav Šimatović, Nemanja Kostić (Crna Gora) i Ante Ramljak.

Tada se i neslužbeno govorilo da investicija u Hotele Plat čeka razrješenje situacije s Agrokorom, te da meksički hotelski lanac Karisma Resorts International nema namjeru niti je ikada imao izaći iz hrvatskog turizma i KHA-a.

Izvor:Hina

Najčitanije