14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Velika akcija u Crnoj Gori: Više pomoraca uhapšeno zbog šverca preko šest tona kokaina

Policija-pomorci-crna-gora – foto Uprava policije

Kada je portugalska policija u zoru, 30. maja 2019. godine, u arhipelagu u blizini marine gradića Horta kod Azorskih ostrva, zaustavila prekookeanski cargo – brod “Yemaya” pronašli su 500 paketa sa 592,9 kilograma kokaina i uhapsili trojicu pomoraca iz Crne Gore, Hrvatske i Velike Britanije.

Hortina marina je glavna stanica za jahte i teretnjake nakon što prevale Atlantski okean, a nakon zapljene tovara skupocjenog praha iz Latinske Amerike, policiji Portugala to je bio signal da u istragu uključi EUROPOL i brojne policije, kako bi došli do imena svih organizatora, ali članova međunarodne grupe, koja je organizovala dopremanje kokaina do evropskih luka.

Pomorac iz Kotora Filip Radulović, kako se vjeruje, imao je jednu od ključnih uloga u poslu i bio je zadužen za regrutaciju 13 crnogorskih mornara i pružanje logističke podrške tokom šverca kokaina brodom “Yemaya”. Prikupljeni dokazi, kako je saopštila juče crnogorska Uprava policije, ukazuju da je organizator državljanin Italije Lučijano Kamporesi (47) iz Riminija, povezan sa mafijaškom organizacijom Ndrangeta, koji je u Italiji već osuđen na kaznu zatvora od 20 godina…

U međunarodnoj policijskoj operaciji “Florida 1” u Crnoj Gori je juče uhapšeno osam osoba, 11 se nalazi u našim ili evropskim zatvorima, dok je istragom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćeno 28 osoba zbog sumnje da su u periodu od maja 2019. do februara 2020. godine, pomoću tri prekookenska broda, pokušali da prošvercuju 6,1 tonu kokaina.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja juče u zoru su pretresli 33 lokacije u Crnoj Gori i uhapsili Nikšićanina Radislava Vojičića (39), Kotoranina Dejana Golubovića (62), Podgoričanina Slavka Milića (42), Kotorane Nebojšu Pejovića (55)Jovana Ercegovića (27) i Boška Vujovića (50).

U međunarodnoj operaciji uhapšeni su i Danilovgrađanin Nikola Grgurović (48) i Podgoričanka Marija Vojinović Radulović (34).

Obala Slonovače, Aruba…

U februaru 2020. godine, a na osnovu podataka crnogorske Uprave policije, koje je uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele kod ostrva Aruba, na brodu “Aressa” zaplijenjena je 5,1 tona kokaina i uhapšeno 11 državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina.

Zbog droge na “Aressi” već su osuđeni Podgoričanin Andrija Mugoša (30), Kotorani Nikola Markić (29)Mihailo Đorđević (58)Tripo Biskupović (37)Vasko Radonjić (50)Vidoje Latković (42), Baranin Dragan Mašanović (46)Dragoljub Živković (67) sa Cetinja i Novosađanin crnogorskog porijekla Nikola Martinović (42)

Crnogorski pomorci, prije hapšenja, bili su stalno na oku, pa je dokumentovano kako su ubacili kokain na brod, pa čak ni to što se u vode Karipskog mora brod otisnuo bez signala, nije spriječio Mornaricu Kraljevine Holandije da otkrije cargo teretnjak i krene u pretres i hapšenje posade broda…

UP navodi da je organizator šverca 5,1 tone na “Aressi” – Podgoričanin Damjan Vukašinović (39), koji je 13. jula ove godine u Beogradu uhapšen po međunarodnoj potjernici Interpola. Vukašinović je uhapšen sa lažnim dokmentima…

U međunardnoj operaciji “Florida 1”, kako je saopštila UP, mornarica afričke Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu “Trasgo – Nadudanma” – zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet državljana Gane i dvojicu državljana Slovenije.

Za organizaciju šverca isto je označen državljanin Italije Lučijano Kamporesi iz mafijaške organizacije Ndrangeta, dok je cijela grupa tokom prekookeanskog šverca bila regrutovana od 11 članova, među kojima su bila i dva pomorca iz Crne Gore.

Partneri u 14 zemalja

Akcija “Florida 1”, kako se vjeruje, bila je jak policijski udar na “Balkanski kartel”, koji decenijama u policijskim dokumentima svijeta je zaveden kao važna karika u međunarodnom poslu šverca i dopremanja kokaina do evropskih luka…

”Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu. Kroz aktivnosti međunarodne saradnje, razmjenu informacija, veći broj operativnih sastanaka sa organima za sprovođenje zakona Republike Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija djelovanja u cilju identifikacije svih lica uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost, sa precizno definisanim ulogama, modusom operandi sprovođenja ovih aktivnosti uključujući i novčane transkacije između članova kriminalne organizacije i uključene međunarodne kompanije, kao i ostali fundamentalni elementi neophodni za relizaciju pojedinačno planiranih aktivnosti – zapljene i prikupljanje dokaznog materijala neophodnog za sprovođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima”, saopštila je Uprava policije.

Policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza u operaciji “Florida 1” UP je počela još 2019. godine zbog toga što su postojali podaci da se državljani Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije bave “transnacionalnim krijumčarenjem kokaina rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila”.

SDT vodi istragu protiv 28 osoba

Krivičnom prijavom specijalne tužiteljke Sanje Jovićević obuhvaćeni su i Italijani Lučijano Kamporesi i S.A., državljani Srbije S.M. i A.D. i Crnogorci I.A., J.V., D.V., F.R. i Z.G. koji su trenutno nedostupni državnim organima i za kojima se traga ili su na izdržavanju zatvorske kazne u inostranstvu.

”Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koja mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske unije za sprovođenje zakona – EUROPOL i Agencijom Evropske unije za krivičnopravnu saradnju – EUROJUST, ali i kroz saradnju sa državnim tužilaštvima za borbu protiv organizovanog kriminala Italije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Holandije, Portugala i Španije, na teritorijama kojih zemalja se danas takođe preduzimaju pojedine dokazne radnje, po osnovu zamolnica Specijalnog tužilaštva, u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima”, saopštilo je SDT.

/Biljana Nikolić/

Najčitanije