17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Velikani bazena“ na Škveru do 13. avgusta

Izložba „Velikani bazena“ otvorena je sinoć na Škveru, na platou kod spomenika osnivaču grada Tvrtku I Kotromaniću. Izložba prikazuje najljepše momente susreta vode i lopte, osmišljena je od strane mađarskog Muzeja olimpizma i sporta, a u Herceg Novi je stigla kao dio manifestacije Nedelje mađarske kulture u Crnoj Gori.

Scene ilustrovane brojnim fotografijama govore o istoriji vaterpola, prvim međunardonim utakmicama, uz podsjećanje na asove mađarskih i jugoslovenkih timova, istakao je ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Nj.E. gospodin Jožef Neđeši obraćajući se ljubiteljima vaterpolo sporta, sportskim radnicima, sportistima, turistima i Novljanima.

-Naš najvažniji cilj je da crnogorskim građanima predstavimo kulturne vrijednosti Mađarske i mađarskih umjetnika, jer smo uvjereni da se bilateralni odnos naše dvije države ne sastoji samo od najčešće spominjane političke i ekonomske saradnje. Zato trebamo staviti naglasak na razvijanje odnosa u drugim oblastima, među kojima se kultura svakako nalazi na istaknutom mjestu, kazao je ambasador Neđeši, i dodao da će manifestacija „Nedelja mađarske kulture“ trajati do kraja septembra, u okviru koje će biti održana 24 programa u više crnogorskih gradova, a učestvovaće mnogi mađarski muzičari, plesači i drugi umjetnici.

Ambasador Neđeši se zahvalio i Opštini Herceg Novi, bez čije podrške Ambasada ne bi mogla organizovati izložbu i programe koji će uslijediti u narednom periodu.

Kako je kazao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, Škver je uvijek bio mjesto na kojem su odrastali i okupljali se velikani bazena.

-Herceg Novi je grad vaterpola, koji je dao brojne vrhunske sportiste i olimpijce, u kojem već skoro stotinu godina uspjehe niže klub Jadran, okosnica vaterpolo sporta u Crnoj Gori. Izložbom slavimo vaterpolo kao snažnu vezu između naše dvije zemlje. Ovaj sport je približio i sprijateljio institucije, klubove i, što je najvažnije, ljude, kazao je Katić.

Izložba Velikani bazena

On je istakao i da je Herceg Novi grad u kojem posluje jedna od najvećih mađarskih kompanija u Crnoj Gori, hotel „Sun Resort“. Osim toga, prvi hotel u našem gradu, koji se smatra začetnikom turizma na ovom dijelu Jadrana, sagradio je i otvorio potomak ugledne i imućne mađarske porodice, dr Antal Mađar.

-Naše veze su mnogostruke, sežu daleko, i vjerujemo da će trajati dugo, zaključio je predsjednik Katić.

Izložba „Velikani bazena“ trajaće do 13. avgusta, a mnogobrojna kulturna dešavanja, u okviru Nedelja mađarske kulture u našoj zemlji, održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori. Organizator izložbe na Škveru je Ambasada Mađarske u Crnoj Gori, uz podršku Opštine Herceg Novi.

Najčitanije