17 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliki gradski parku u Tivtu – nove investicije vrijedne 400.000 eura

Nova rasvjeta i ograda u Velikom gradskom parku

U Velikom gradskom parku u Tivtu u toku su obimni i vrijedni radovi na postavljanju nove javne rasvjete, izgradnje nove ograde uz stadion FK “Arsenala” i ugradnje novog sistema navodnjavanja. Ukupna vrijednost ovih investicija, većinski finansiranih iz budžeta Opštine Tivat, iznosi blizu 400 hiljada eura.

Projekti unaprjeđenja infrastrukture na području ovog zaštićenog dobra realizuju se na osnovu Plana upravljanja za period 2022-2026. a među mjerama njegovog razvoja prepoznata je potreba da se šetne staze, zelene površine i kulturna obilježja parka adekvatno osvijetle. Samo za ovaj kapitalni projekat iz budžeta Opštine Tivat izdvojeno je 205.565,00€.

„Prilikom uvođenja sistema rasvjete posebna pažnja posvećena je energetskoj efikasnosti, kroz upotrebu savremene LED tehnologije, te zaštiti od uticaja svjetlosti. Uz postojeću svjetlost okruženja, iskorišćen je spektar koji manje privlači noćne vrste i utvrđen je položaj lampi na visini manjoj od 4m, kako bi se zaštitio sprat krošnji“ – saopšteno je iz Sekretarijata za uređenje prostora.

Posao ugradnje 74 nova stuba sa pratećom svjetiljkom izvodi „Cema“ doo iz Podgorice, a radovi obuhvataju iskop i izradu temelja, te nabavku i ugradnju dekorativnih stubova javne rasvjete sa pratećom kablovskom instalacijom. Zbog specifičnih uslova polaganja kablova, sam iskop se na određenim dionicama vrši ručno, budući da se na trasi nalazi veliki broj drveća i korjenja.

Uz ugradnju javne rasvjete, Direkcija za investicije Opštine Tivat realizuje i posao postavljanja nove ograde između parka i stadiona Fudbalskog kluba “Arsenal”. Radove u vrijednosti 96.953,18€ izvodi „Ađi invest“ doo iz Nikšića.

„Stari betonski zid na ivici glavne šetne staze je uklonjen i izrađena je nova ograda po uzoru na postojeću, sa betonskim stubovima i metalnom rešetkom, koja se sada postavlja na poziciji uz sami stadion, a što je u skladu sa granicama i površinom parka. Veći dio radova je završen, a ugovorom je planirana nabavka i ugradnja i dvije nove kapije“ – najavljuju iz Direkcije.

Plan upravljanja tivatskim Spomenikom prirode predviđa i obezbijeđeno redovno zalivanje zelenih površina. U cilju ispunjenja ove mjere, započete su aktivnosti na postavljanju automatskog sistema za zalivanje na zaravnjenom dijelu parka i njegovo održavanje. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 91.000,00€.

„Značajno je istaći da je Opština Tivat odabrana od strane Fonda za zaštitu životne sredine za sufinansiranje izgradnje sistema za zalivanje u parku, shodno Javnom konkursu za dodjelu bespovratnih sredstava (subvencija) jedinicama lokalne samouprave za projektovanje, uređenje i održavanje zelenih površina, u iznosu od 49.275,94€ sa PDV-om“ – objašnjavaju iz Sekretarijata za uređenje prostora.

Programom uređenja prostora za 2024. godinu predviđena je i izgradnja novog sportskog terena zatvorenog tipa u južnom dijelu parka, u blizini Doma zdravlja. Za ovaj projekat u budžetu je opredijeljeno 200.000,00€. Za redovno održavanje najveće planski uređene zelene površine u Tivtu, prošle godine opredijeljena je mjesečna dotacija u iznosu od 50.000,00€, dok je za 2024. godinu taj iznos povećan na 60.000,00€. Tokom 2023. godine u parku je zasađeno oko 100 sadnica pinjole, čempresa, indijskog jorgovana, česmine, rogača, lovora, te oko 120 sadnica žbunastih i drugih vrsta. Za nabavku novih sadnica u 2024. godini planirano je 50.000,00€.

Najčitanije