31.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliki štrajk paralizirao Njemačku: Ne rade željeznice, zračne luke, javni prijevoz, pomorski promet…

Foto Hina-EPA

Štrajk cjelokupnog prometnog sektora u Njemačkoj, jedan od najvećih u desetljećima u najvećem evropskom gospodarstvu, paralizirao je u ponedjeljak ujutro avio, željeznički, pomorski i autobusni promet.

Jednodnevni štrajk kojeg su sazvali sindikat Verdi te željeznički sindikat EVG posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velika europska gospodarstva jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Dvije najveće zračne luke u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavile su letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge.

Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom.

Foto Hina-EPA

Sindikat Verdi pregovara u ime oko 2,5 milijuna zaposlenika u javnom sektoru, uključujući u javnom prijevozu i zračnim lukama, dok EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahna i autobusnih kompanija.

Frank Werneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku u desetljećima, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milijune radnika usred visoke inflacije, prema novinama Bild am Sonntag.

Njemačke potrošačke cijene porasle su više nego što se očekivalo u veljači – za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Izvor:Hina

Najčitanije