21 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliko otkriće: Antički mozaik pred hotelom u Cavtatu

rimski mozaik hotel

Hotel Albatros u Cavtatu ove je sezone ostao zatvoren zbog slabih rezervacija uzrokovanih pandemijom. Planirane su investicija i dogradnja, no nakon otkrića velikog arheološkog nalaza, planovi će se vjerojatno morati mijenjati.
– Radi se o mozaiku koji je datiran u 1 ., 2.vijeka nove ere. To je monokromni mozaik s biljnom ornamentikom i možemo reći da je to najvrjedniji takav nalaz mozaika na širem dubrovačkom području, kazao je Antun Baće, pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Nalaz je ponovno prekriven zemljom, a konzervatori su ga zaštitili i proglasili kulturnim dobrom. Investitor će morati mijenjati planove gradnje u skladu s daljnjim konzervatorskim smjernicama.

– Uistinu, nalazi su fenomenalni, ostaci tog mozaika. Nije baš tako često u Dalmaciji da na tako nešto nalazimo i osobno se nadam da će investitor u budućoj investiciji koju misli raditi to itekako dobro iskoristiti na način da se to prezentira, da se to može vidjeti. Bit će to jedna dodatna atrakcija i svakako jedna turistička ponuda, rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Na upit novinara iz HRT-ova Centra Dubrovnik, misli li ovaj vrijedni arheološki nalaz prezentirati, investitor odgovara da još ne zna što će Ministarstvo kulture o tome reći.

“Za sada još nismo zaprimili posebne uvjete Ministarstva kulture pa ne možemo znati što će biti propisano vezano za eventualnu prezentaciju arheoloških nalaza. Svakako namjeravamo ishoditi lokacijsku pa građevinsku dozvolu za dogradnju hotela u skladu s propisanim uvjetima svih javno pravnih tijela pa tako i Ministarstva kulture.”, stoji u priopćenju.

Budućom investicijom, vrijednom 170 miliona kuna planira se izgraditi objekt standarda 4 zvjezdice s 245 soba, bazenski kompleks, igrališta za djecu, sport i rekreaciju, relax zona i novo parkiralište. Hoće li tu biti mjesta i za prezentaciju arheološkog nalaza, ostaje za vidjeti.

Izvor:HRT

Najčitanije