23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Venecija, Dubrovnik, Kotor mogu zaboraviti na kruzere…

Kotor – foto Boka News

Koronakriza snažno pogađa turizam i to posebno jedan sektor koji se vjerovatno nikada neće u potpunosti oporaviti. Kako će izgledati putovanje kruzerima u budućnosti?

Vijesti koje posljednjih sedmica stižu a vezane su za putovanja kruzerima zvuče kao najgora moguća reklama za ovaj, posljednjih godina sve popularniji, oblik turizma. Kruzeri koji ne smiju uplovljavati u luke i koji su prisiljeni u karantinui plutati otvorenim morem, zvuče sve samo ne kao poziv na ugodan odmor.

Ove vijesti dolaze u trenutku kada ovaj segment turizma ionako pati od lošeg imidža. Kruzeri su postali simbolom za ono najgore što turizam donosi sa sobom: pretrpani gradovi u koje uplovljavaju, zagađenje i selektivna korist koju od kruzera ima samo mali broj sudionika. I bez koronakrize brodovlasnici i turoperatori imaju problema s budućnošću svoje branše.

Panika u brodogradilištima

Kriza kruzera osjeti se i u brodogradilištu Meyer u sjevernonjemačkom Papenburgu.
Bernhard Meyer, šef ovog brodogradilišta specijaliziranog za kruzere, se ovih dana požalio kako više od polovice svojih radnika mora poslati na režim skraćenog radnog vremena a nisu isključena ni otpuštanja.

“Niko više ne treba ovakve brodove”, rekao je Meyer.

Trenutno stoje narudžbe za devet novih brodova ali za vrijeme nakon toga knjiga narudžbi je prazna. Sindikati brodograditelja traže od vlasnika “nove koncepte”. Jer u nastavak booma gradnje kruzera koji vlada već godinama više nitko ne vjeruje.

Kruzer Kotor foto Boka News

S državne strane se trenutno razmišlja kako pomoći brodogradilištima koje su specijalizirane na gradnju kruzera. Kako je saopšteno iz ministarstva gospodarstva Njemačka, Francuska, Finska, Italija i Norveška su postigla dogovor oko obustave otplate kredita pod državnim jamstvom koje su brodarske kompanije podigle kako bi financirala gradnju skupocjenih plovila. Ove mjere, kao je rečeno, osiguravaju “hiljase radnih mjesta u evropskim brodogradilištima” jer jamče isplatu.

Kruzeri prikovani u lukama

Kruzeri zbog koronavirusa do daljnjega ne smiju napustiti luke. Američka brodarska kompanija Princess Cruises je najavila da njezini brodovi “najmanje do 30. juna” neće napuštati luke. Brod ove kompanije MS Diamond Princess je postao sinonim za horor krstarenje nakon što je stotine putnika zaraženo koronavirusom a nekoliko njih je i umrlo.

Uprkos tome u branši ima i onih koji pokazuju demonstrativni optimizam.

“Koronavirus neće uništiti želju mnogih da odmor provedu na krstarenju. Kada se pronađe cjepivo, svi će opet poželjeti otići na putovanje”, kaže Marco Graudenz iz brodogradilišta Lloyd u Bremerhavenu.

Njegov optimizam potvrđuje i brodarska kompanija Aida Cruises .

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

“Upiti za putovanja 2021. ne jenjavaju”, saopštili su u ovoj kompaniji na upit internetske stranice Travelbook. I Friederike Grönemeyer iz TUI Cruises kaže kako “povjerenje putnika u krstarenja nije palo”.

No čak i ako državna pomoć ostvari svoj cilj i mušterije se nakon povlačenja pandemije vrate na kruzere, stari problemi branše neće nestati.

Gradovi poput Barcelone, Venecije i Dubrovnika, Kotor će, sada kada se ova odredišta oporavljaju od masovne navale putnika s preglomaznih kruzera, iznova definisati svoj odnos prema ovakvoj vrsti turizma. Osim toga kompanije trebaju nove, čišće brodove.

Neki brodari poput TUI Cruises su već započeli s nabavkom brodova koje tokom boravka u lukama za proizvodnju električne energije ne koriste po okoliš vrlo štetne generatore na dizel nego se spajaju na energiju s kopna.

Najčitanije