26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Venecija zabranila velikim kruzerima pristup povijesnom središtu grada

Venecija

Većim kruzerima će se zabraniti ulazak u povijesni centar grada Venecije, navodi talijanska vlada, a prenosi BBC.

Brodovi koji teže više od 1.000 tona bit će preusmjereni iz određenih vodenih puteva, a regulativa stupa na snagu od septembra ove godine. Taj potez talijanske vlade je rezultat nesreće koja se dogodila u junu, a u kojoj se kruzer sudario s pristaništem pri čemu je ozlijeđeno pet osoba.

Međutim, konzervatori smatraju kako vladini planovi nisu dovoljni kako bi se spriječile podvodne erozije i zagađenja u Venecijanskoj laguni.

Od sljedećeg mjeseca neki će linijski brodovi biti prisiljeni pristajati na terminalima Fusina i Lombardia koji su udaljeni od centra grada, izvijestio je Financial Times. Do kraja 2020. godine trećina svih brodova bit će preusmjerena.

Kritičari već dulje vrijeme tvrde da valovi koje stvaraju kruzeri erodiraju temelje grada koji se redovito bori s poplavama. Drugi se, također, žale kako kruzeri narušavaju ljepotu povijesnih atrakcija Venecije te dovode previše turista čime se stvaraju negativne posljedice masovnog turizma.

No, nesreća koja se dogodila u junu, u kojoj je MSC Opera, brod dugačak 275 metara, udario u pristanište i u mali turistički brod u gradskom kanalu Giudecca, potaknula je prosvjednike da zatraže definitivnu zabranu. Kanal Giudecca, koji prolazi blizu popularnog trga Svetog Marka, jedan je od glavnih vodenim puteva u Veneciji.

Talijanska vlada je 2013. godine zabranila brodovima koji teže više od 96.000 tona pristup kanalu Giudecca, no regulativa je kasnije poništena. U 2017. godini objavljeno je kako će se veći brodovi preusmjeravati van povijesnog središta, no očekivalo se kako će trebati četiri godine da ti planovi stupe na snagu.

Najčitanije