12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

VIDEO: Brodovi budućnosti: Predstavljen prvi ‘tanker’ za prijevoz električne energije

Japanska startup kompanija PowerX Inc. predstavila je detaljni dizajn prvog ‘baterijskog tankera’ na međunarodnoj pomorskoj izložbi Bariship održanoj u gradu Imabari u Japanu.

Naime, ovo jedinstveno plovilo dugo 140 metara bit će opremljeno s 96 baterija standardizirane veličine brodskih kontejnera, ukupnog kapaciteta 241 MWh, koje će se koristiti za transport električne energije morem. Uz to, brod će biti i pogonjen električnom energijom.

Prema riječima predstavnika japanske kompanije, sustav ugrađenih baterija temelji se na modularnom dizajnu kojeg je razvila tvrtka. Riječ je o litij-željezo-fosfatnim (LFP) ćelijama s trajanjem od preko 6.000 ciklusa. Ovaj skalarni baterijski sustav omogućuje ugradnju dodatnih baterija, čime se može povećati kapacitet plovila za transport električne energije kao što je Power Ark 1000, kako bi se ispunili specifični zahtjevi transporta.

Sve baterije proizvodit će se unutar kompanije u prefekturi Okayama, a njihova isporuka trebala bi započeti sredinom 2024. godine. Prvi brod, imena “X”, bit će dovršen do 2025. godine, a testiranja su planirana početakom 2026. godine, kažu iz PowerX.

Japanska kompanija također je otkrila da će osnovati novu tvrtku pod nazivom Ocean Power Grid Inc. u trećem kvartalu 2023. kako bi unaprijedila poslovanje transporta energije morem pomoću baterijskih tankera. Ova će tvrtka biti brodovlasnik, a ujedno će i upravljati te prodavati baterijske tankere u Japanu i inozemstvu.

PowerX je već potpisao memorandum o razumijevanju (MoU) i ugovor o suradnji s tvrtkom Kyushu Electric Power Co., Ltd. i gradom Yokohama kako bi nastavio s ovim novim konceptom transporta energije morem te postigao cilj ugljično-neutralnih luka.

Power tanker – Foto: Offshore Energy

Baterijski tankeri

Uloga baterijskih tankera je uspostavljanje novih mreža za transport energije morem te promicanje korištenja obnovljivih izvora energije i njezinog skladištenja i opskrbe. Baterijski sustavi omogućit će skladištenje i transport viška električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije.

Raspremljene ili nekorištene termoelektrane u blizini luka mogu se opremiti za punjenja/pražnjenja baterijskih tankera, a energija bi se mogla prenosi korisnicima putem mrežnih priključaka na kopnu, omogućujući daljnju učinkovitu upotrebu obnovljive energije, navodi PowerX.

“Područja s velikim potencijalom za proizvodnju obnovljive energije često su udaljena od urbanih područja i regija s velikom potražnjom za električnom energijom. Jačanje transportne infrastrukture postaje bitno u takvim slučajevima. Battery Tanker je optimalno rješenje za pomorski transport energije na kratke udaljenosti, kako bi nadopunili postojeće mrežne dalekovode. U Japanu, baterijski tanker može transportirati električnu energiju iz regija s velikim potencijalom opskrbe obnovljivom energijom, kao što su Kyushu i Hokkaido, do područja Honshua s visokom potražnjom, ili za prijenos energije među otocima”, ističu iz kompanije.

Plovila su također namijenjena opskrbi tržišta vjetroelektrana na moru, što bi omogućilo postavljanje vjetroelektrana na moru u područjima gdje je postavljanje podmorskih kabela izazovno.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije