12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Jutarnji list: Našli novac i za krak autoceste do Dubrovnika

Autoput

HAC je našao 1,3 milijarde eura za završetak cijele autoceste do Dubrovnika, piše u utorak Jutarnji list, donoseći financijski plan za dovršetak Dalmatine.

Hrvatske autoceste trebale bi do 30. septembra ove godine s deset hrvatskih banaka potpisati ugovor o refinanciranju kreditnog zaduženja u iznosu od 1,572 milijarde eura, a sa sedam hrvatskih banaka ugovor o novom kreditu od 600 milijuna eura, potvrđeno je u HAC-u Jutarnjem listu.

Tim refinanciranjem i novim zaduženjem osigurat će se 1,350 milijardi eura sredstava za dovršetak autoceste od Metkovića do Dubrovnika te od Križišća do Žute Lokve, pojašnjavaju nam u HAC-u. Osim toga, kako tvrde, na taj će se način dugoročno osigurati oko 35 milijuna eura godišnje za redovito investicijsko održavanje autocesta te operativno poslovanje kompanije.

Prema dostupnim informacijama, dogovor s bankama oko refinanciranja i novog kredita pri samom je kraju.

Hrvatske autoceste u ovom trenutku duguju 3,030 milijardi eura i, prema postojećem otplatnom planu, svi bi se krediti trebali otplatiti 2030. godine. Da bi se krediti lakše otplatili, pronašla sredstva za nove investicije i omogućilo normalno funkcioniranje kompanije, s bankama je dogovoreno da se otplata kredita produlji do 2040. godine.

Uz kreditno zaduženje, Hrvatskim autocestama preostalo je i vraćanje zaduženja od 757 milijuna eura koje je 2020. Ministarstvo financija uplatilo HAC-u i ARZu iz Euro obveznica.

To se mora otplatiti do siječnja 2041., kada bi prema planu sva zaduženja HAC-a bila otplaćena, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Izvor:HIna
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije