8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

VIDEO: Posada tankera spasila nestale jedriličare nakon deset dana na Atlantiku

Foto: Screenshot YouTube

Posada chemical tankera spasila je nestale jedriličare nakon što su više od 10 dana proveli na Atlantiku. Velika potraga, kojom je obuhvaćeno više od 21.000 milja nepreglednog oceana, pokrenuta je nakon što se dvojica nautičara nekoliko dana nisu javili svojim obiteljima. Pronađeni su oko 214 milja istočno od obale savezne države Delaware, a spasila ih je posada tankera Silver Muna pod zastavom Hong Konga.

Američka Obalna straža 11. prosinca primila je obavijest da jedrilica Atrevida II kasni s uplovljavanjem u luku, pa je pokrenuta velika akcija traganja i spašavanja u koju su bila uključena plovila, helikopteri, zrakoplovi, američka mornarica, ali i ostala plovila, piše The Maritime Executive.

Jedriličare Kevina Hydea (65), Joea Ditomassoa (76) te njihovog psa 13. prosinca pronašla je posada tankera Silver Muna od 50.000 dwt, koji je bio na putu od Nizozemske do New Yorka. Nautičari su privukli pozornost posade Silver Mune mašući rukama i zastavom. Jedrilica je ostala potpuno bez pogona, zbog čega su radio i navigacijska oprema bili neupotrebljivi, piše gCaptain.

Nautičari i njihov pas prebačeni su na tanker i pružena im je medicinska pomoć, ali bili su u dobrom stanju. Ispričali su kako su na svom putovanju od New Jerseya do Floride imali problema zbog jakog vjetra, a ponestajalo im je hrane i pitke vode jer se nisu pripremili na duže putovanje.

Svojeglavi mornari i njihov pas tankerom su stigli u New York, gdje su se ponovno ujedinili sa svojom obitelji i prijateljima.

“Ovo je izvrstan primjer zajedničkog napora u spašavanju života na moru”, rekao je glasnogovornik američke obalne straže. “Presretni smo zbog ishoda slučaja i veselimo se što će se nautičari ponovno ujediniti s svojim obiteljima i prijateljima. Također želimo istaknuti važnost odgovarajuće sigurnosne opreme, poput EPIRB-a, i pripremljenosti prilikom odlaska na more.”

Najčitanije