22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Virus iz kanalizacije uništava stonske kamenice

Ston Dan kamenica – foto Vizit Ston facebook

Dan malostonske kamenice – ove gurmanske fešte na otvorenom ove godine neće biti. Naime, nalaz veterinarske inspekcije pokazao je prisutnost norovirusa u tri od ukupno pet kontrolnih točaka u uzgajalištoma školjaka na Pelješcu.

Što se događa s kamenicama za HRT govorio je viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i proiobalje Sveučilišta u Dubrovniku Vlado Onofri.

– Norovirus nalazi se prije svega u fekalijama koje dolaze iz okolnih septičkih jama koje bi se trebale prazniti i graditi tako da budu nepropusne. Kamenica može filtirati do 200 litara mora dnevno. One akumuliraju veliku količinu virusa. Neozbiljnim ponašanjem i velikom izgradnjom ugrozili smo Malostonski zaljev, rezervat prirode – a takvog zaljeva nema nigdje u Europi, kazao je Onofri. Upitao je zašto je Englezima dopušteno da u rezervatu prirode grade vile.

– Kratkoročno smo ugrožili naš brend, nadam se da ćemo ovo shvatiti kao upozorenje. Stonska kamenica Ostrea edulis jedino još egzistira u Malostonskome zaljevu. Uništene su u Francuskoj i Britaniji ovakvim bolestima, rekao je Onofri. Upozorio je kako su školjke u Malostonskome zaljevu onečišćene i epibiontima kojih ondje nije bilo prije nekoliko desetaka godina – primjerice u školjkama koje su dovedene iz Kaštelanskog zaljeva i od drugdje.

Najčitanije