20 C
Kotor

Slušaj online radio

Višani slave Dan žena pod jedrima

Višani slave Dan žena pod jedrima

Na međunarodni Dan žena, sada već pomalo i tradicionalno, jedriličarski klub Host iz Visa poziva sve žene na međunarodnu regatu. Peto izdanje PMS-a Žena (Povijesnog Mediteranskog Susreta Žena) započinje startom u jutarnjim satima osmoga marta. Ove godine na četiri identične jedrilice natječe se 9 posada, što čini ukupno 54 jedriličarke koje će se natjecati za pehar.

Veronika Siegl iz Austrije, Mađarice Ana Maria Sabian i Timea Berecz, Talijanke s Petrom Klibom, Nikoleta Franović iz Crne Gore, dvije kormilarke iz Hrvatske Željana Labinjan i Ana Zelić, te kao novost petoga izdanja Claudia Crespi i Anastasia Kolesnichenko predvodit će za kormilom svoje miješane međunarodne posade pa ne ističu posebno niti jednu naciju.

– Najvrjednije što možemo pokloniti ženama u postojećem društvu, a čega općenito nedostaje, je ravnopravnost među spolovima. Da ne bi sve ostalo na mislima i lijepim željama mi smo odlučili ženama pokloniti ozbiljnu regatu kojom ćemo pomoću sporta odaslati poruku ljubavi, mira i ravnopravnosti među spolovima. Želja nam je mijenjati neke stare i nepoželjne tradicije i stvarati nove i progresivne pa smo zadovoljni što je naša regata koju organiziramo isključivo za jedriličarke prepoznata u širem društvenom kontekstu od uobičajenoga prigodničarskog i ugostiteljskoga štiha koji uglavnom prati regate krstaša.

Iznimno nas veseli da među jedriličarkama ima olimpijki iz raznih zemalja, neke posade sastavljene su od iskusnih i dobro nam poznatih imena, ali nastojimo uvijek pozvati i neke mlađe i manje znane posade da bi natjecanje stalno održavali neizvjesnim. Jedrilice, spiza, smještaj i naravno zabava između regata je naš poklon jedriličarkama, sve je to besplatno zahvaljujući našim sponzorima i nesebičnom trudom lokalnih entuzijasta, riječi su Gorana Pečarevića, glavnog organizatora i duhovnog pokretača PMS-a.

Najčitanije