33 C
Kotor

Slušaj online radio

Više hiljada građana blokiralo granični prelaz Debeli brijeg Novljani poručili: Borićemo se za opstanak Bolnice Meljine

Sa protesta građana foto Mediabiro

Kao što su prethodnih dana najavljivali, predstavnici lokalne zakonodavne i izvršne vlasti, zajedno sa vise hiljada građana Herceg Novog, blokirali su danas u 11 sati granični prelaz Debeli brijeg, i na taj način poslali poruku da neće dozvoliti zatvaranje Bolnice Meljine.

Povod polusatnog protesta je činjenica da Vlada Crne Gore do kraja oktobra nije uspjela da riješi pitanje Bolnice, za čiji opstanak je traženo hitno uvođenje u sistem javnog zdravstva.

Prije nego što se obratio mnogobrojnim građanima, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, pozvao je prisutne da jednim velikim aplauzom pozdrave radnike koji spašavaju živote građana Herceg Novog.

Sa protesta građana foto Mediabiro

“Suočavano se sa tim da nam neko gasi najstariju bolnicu u Crnoj Gori. Neko pokušava da nam oduzme elementarno pravo na zdravstvenu zaštitu. Herceg Novi je imao bolnicu onda kada to nije imao nijedan grad u našoj zemlji. Svi smo mi ovdje danas jedno. Nismo slučajno odabrali granični prelaz. Sa ovoga mjesta poručujemo da ako se Bolnica Meljine zatvori, nećemo dozvoliti prelazak na ostale granične prelaze u Herceg Novom. Zato je važno da istrajemo u ovoj borbi i da vršimo svakodnevne pritiske. Dali smo određene rokove. Produžiće se rok koji daje stečajni upravnik bolnice i koji nudi rješenje državi. Ne zanima nas koja je Vlada napravila greške. Više nemamo vremena za čekanje,” zaključio je Katić.

Sa protesta građana foto Mediabiro

Građanima se obratio i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, koji je uputio apele i pozvao nadležna ministarstva da riješe problem.

“Tu smo zajedno da branimo i odbranimo Bolnicu Meljine. Zajedno sa nama su svi predstavnici partija u Herceg Novom. Ne smijemo da odustanemo. Bolnica Meljine ne smije da se zatvori. Donijeli smo zaključke i nudimo rješenje da Bolnica Meljine udje u sistem javnog zdravstva i očekujemo od nadležnih ministarstava da ispune to. Više ne možemo da čekamo. Ne smijemo dopustiti zatvaranje. Ovo je blokada upozorenja. Ukoliko se zahtijevi ne ispune, nastavićemo sa ovakvim aktivnostima. Još jednom apelujemo na Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i Vladu Crne Gore. Moramo biti jedinstveni,  moramo istrajati u tome. U 21. vijeku smo primorani da blokiramo granični prelaz kako bi sačuvali bolnicu. Ako treba da blokiramo sve granične prelaze na području opštine Herceg Novi, sve ćemo blokirati. Suština je da Bolnica Meljine opstane i uđe u sistem javnog zdravstva. Borba će trajati i mi ćemo pobijediti,” poručio je Otović.

Sa protesta građana foto Mediabiro

U ime radnika Bolnice Meljine, prisutnima se obratila predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak, koja je upoznala prisutne sa problemima sa kojima se suočavaju zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Opet se od 2013. borimo za Bolnicu Meljine. Bolnica i njeni radnici gube svako malo osnovna ljudska prava. Svakog mjeseca razmišljamo da li ćemo primiti plate, kako će podstanari i samohrane majke preživjeti. Osipa se kadar. Ne možemo da riješimo naše stambene kredite. Do kada više tako?,” upitala je predsjednica Drobnjak, koja je ujedno i pročitala saopštenje Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore.

“Na prihvatamo teze da pravni okvir zakonodavstva Evropske unije i naše zemlje u toj mjeri favorizuje privatni kapital. Pozivamo Atlas grupu da informiše javnost o stvarnom iznosu novčanih sredstava kojima su kupili Bolnicu Meljine. Podržavamo naše kolege u namjeri da regulišu svoja prava,” naveo je u saopštenju predsjednik Sindikata dr Vladimir Pavićević.

Protest su takođe podržali i radnici ostalih crnogorskih zdravstvenih ustanova, igrači FK ,,Igalo”, kao i bajkeri iz lokalnog moto kluba ,,Cruiser”.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije