16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Više neće pucati na živog kokota u Perastu

Perast – Gađanje kokota
Zavjetni dan – gađanje kokota 2019.

Manifestacija “Gađanje kokota” koja se još od 17. vijeka održava u Perastu, od sada će morati da se nastavi bez pucanja u živoga kokota, saopšteno je iz Korina Animalsa.

Organizatori će, kako navode, po uputstvu veterinarske inspekcije od sljedeće godine morati da koriste maketu kokota.

Podsjetimo, zavjetni dan 15. maj Peraštani obilježavaju u slavu pobjede svojih predaka nad Turcima 1654. godine. Tada su Peraštani braneći grad pogodili Mehmed-agu Rizvanagića i savladala brojčano nadmoćnu tursku vojsku.

U znak sjećanja na slavni događaj Peraštani gađaju kokota na plutači oko 200 metara od obale.

“Ova manifestacija lokalnog tipa i ove godine je izazvala posebnu pažnju javnosti i mnoštvo osuđujućih reakcija kada se na društvenim mrežama proširila vijest da se umjesto u maketu, puca u pravu životinju”, navode iz ove organizacije.

Gađanje kokota foto Korina Animals

Iz Korina Animalsa su uputili zahtjev za pokretanje inspekcijog postupka Upravi za veterinu, koja je, kako dodaju, potvrdila njihove, stanovište da je u pitanju ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.

“Na veliku radost javnosti, sa ovim surovim načinom zabave će se prekinuti sledeće godine, kada će veterinarska inspekcija propratiti manifestaciju da bi bila sigurna da se zakon poštuje, po obećanju organizatora. Vjerovatno niko neće odgovarati za prethodnih 10 godina kršenja zakona (jer do 2008. Crna Gora nije imala zakon o zaštiti dobrobiti životinja), ali nama nije za cilj da stvaramo neprijateljstva, već da se fokusiramo na bitku za pravdu nad slabijima i nezaštićenima, a to su u ovom slučaju životinje. Ovo je naša velika pobjeda!”, poručli su iz Korina Animals.

Najčitanije