24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Više obrta u ugostiteljstvu i turizmu, ali problem radnika i dalje gorući

Radna snaga u ugostiteljstvu i turizmu

Broj obrta u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj je u godinu dana porastao za 142, a broj zaposlenih za 813, no problem nedostatak kvalitetnih radnika i dalje je gorući i potrebna je pomoć Vlade, ističu u petak iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) uoči kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika.

Tradicionalni kongres HOK-a (Hrvatske obrtničke komore) i njegova Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika po jubilarni 35. put održat će se u Termama Tuhelj od 26. do 28. novembra, s naglaskom na obrte koji rade u tom sektoru i njihove probleme, od nedostatka kvalitetne radne snage i potrebe za poreznim rasterećenjem.

Kongres će obraditi i zakonodavne novosti i druge aktualne trendove, među kojima i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske.

“Radna snaga gorući je problem domaćeg ugostiteljstva i turizma, pa i kod obrtnika, koji su kao i drugi ugostitelji ‘lice’ Hrvatske koje pokazujemo mnogim turistima. Stoga samo kvalitetom možemo opravdati svoje postojanje, što se očituje i u nagradama naših kolega, a kako bismo vratili kvalitetan kadar, zaposlili novi i educirali postojeći trebamo osjetno porezno rasterećenje plaća”, izjavio je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.

Smatra kako bi vlada morala usvojiti te zahtjeve jer “više nije pitanje kako dalje, nego do kada možemo ovako poslovati”.

Iako je unazad godinu porastao broj ugostiteljskih i turističkih obrta za smještaj, pripremu i služenje hrane i pića, pri čemu najviše u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, iz HOK-a podsjećaju i na jako izraženi pad broja tih obrta i zaposlenih iz Hrvatske u njima 2020., najviše kao posljedicu pandemije covida i ‘zaključavanja’.

Ugostiteljske radnje bile su duže od drugih pod jakim mjerama, a trend pada su, kažu u HOK-u, zaustavile vladine mjere za očuvanje radnih mjesta nakon čega je u 2023. počeo postupni oporavak i rast broja tih obrta u odnosu na 2022.

S brojem radnika se, prema podacima i analizi HOK-a, kod obrtnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane također od 2021. bilježi postupni rast, da bi u 2022. ponovo blago pao, pa u 2023. ponovno porastao.

Na upit Hine, iznose da je po podacima na zadnji dan oktobra 2023. u Hrvatskoj bilo 11.615 obrta u ugostiteljstvu i turizmu ili za spomenutih 142 više u odnosu na isto vrijeme 2022. godine.

Radnika zaposlenih kod obrtnika u djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilo je 19.283 ili 813 više nego lani.

“Problem radne snage nameće se kao jedno od gorućih pitanja u ugostiteljstvu i turizmu, što potvrđuju i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – najtraženija zanimanja u proteklih deset mjeseci bila su prodavač, čistačica i konobar i činili su 17 posto u ukupnom broju traženih radnika”, upozoravaju iz HOK-a.

Izvor:Hina

Najčitanije