16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

VIDEO: Nevjerojatan napad – U Crvenom moru otet brod za prijevoz automobila

Foto: Screenshot X

U nedjelju, 19. studenog, Huti su zaplijenili brod za prijevoz automobila u vlasništvu Ray Car Carriersa u Crvenom moru. Radi se o brodu Galaxy Leader od 5.100 CEU (izgrađen 2002.), kojim upravlja japanska NYK grupa, koji je bio na putu iz Turske za Indiju, bez da je prevozio ikakav teret.

Glasnogovornik jemenske vojske Yahya Saree rekao je u televizijskoj izjavi da su “Huti izveli vojnu operaciju u Crvenom moru, koja je rezultirala zapljenom “izraelskog” broda”, prenosi TradeWinds.

Međutim, iako su Izraelske obrambene snage potvrdile napad na PCTC, tvrde da brod “nije izraelski”. “Otmica ovog broda od strane Hutija vrlo je ozbiljan incident s globalnim posljedicama”, dodala je izraelska vojska.

“Na otetom brodu je 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance.” Na brodu nije bilo Izraelaca.

“Ovo je još jedan čin iranskog terorizma koji predstavlja korak naprijed u iranskoj agresiji protiv građana slobodnog svijeta i stvara međunarodne implikacije u pogledu sigurnosti globalnih plovnih putova”, priopćio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahu.

Tvrtka Ray Car Carriers registrirana je na otoku Man i u vlasništvu je izraelskog Abrahama “Ramija” Ungara. Njezinu flotu čini 65 brodova za prijevoz automobila i dva VLCC-a izgrađena 2020. A prema njihovim podacima, naručeno je još osam brodova za prijevoz automobila s pogonom na LNG.

Na brod su se iz helikoptera ukrcale oružane snage, metoda koju je Korpus iranske revolucionarne garde koristio posljednjih godina u zapljeni plovila u Hormuškom tjesnacu.

Činjenica da postoji video otmice broda sugerira da su planirali eksponiranje u medijima. Kamera visoke razlučivosti pričvršćena na rep helikoptera Mi-17 bilježila je njegovo kretanje dok se približavao brodu. Dok je naoružani tim iskakao iz helikoptera po gornjoj palubi broda, najmanje je jedan vojnik imao uključenu kameru na kacigi, a drugi je imao kameru na selfie sticku montiranu na svom ruksaku (kako je prvi primijetio TankerTrackers.com). Snimka je spojena i distribuirana internetom za manje od jednog dana, piše The Maritime Executive.

Video pokazuje da je helikopter prišao sa stražnje strane, gdje je posada na mostu broda imala najmanju vidljivost. Nakon iskrcavanja, krenuli su naprijed duž gornje palube broda iz zone slijetanja, povremeno se zaustavljajući kako bi se sklonili iza strojeva na palubi, ventilacijskih otvora i drugih prepreka.

Na snimci se također vidi da se napad dogodio usred bijela dana. Prethodno upozorenje International Maritime Security Constructa savjetovalo je brodovima da prolaze pored obale Jemena tijekom mraka kako bi se izbjeglo otkrivanje – neuobičajena i stroga mjera opreza za trgovačka plovila na jednoj od najprometnijih pomorskih prometnica na svijetu. Zaustavljanje tijekom dana imalo bi implikacije na raspored (i učinak na trgovinu), ističe The Maritime Executive.

NYK je o zapljeni broda obaviješten u nedjelju navečer, stoga su u ponedjeljak ujutro, 20. studenog, uspostavili centar za upravljanje kriznim situacijama u svom sjedištu u Tokiju kako bi prikupili informacije i riješili incident.

“Kao unajmitelj broda, prioritet nam je sigurnost 25 članova posade”, dodala je tvrtka.

Prijetnje povezane s Gazom

Tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey navodi da im je izvor u Hodeidahu otkrio da je brod odveden u luku Salif.

Primijetili su da je brod isključio svoj AIS 300 nautičkih milja prije nego što je ušao u jemensku gospodarsku zonu i približio se tjesnacu Bab-el-Mandab.

Otmica se dogodila samo nekoliko dana nakon što je skupina zaprijetila da će ciljati izraelska plovila zbog rata u Gazi, navodi TradeWinds.

Dva druga broda koja pripadaju Ray Car Carriersu – Glovis Star i Hermes Leader – od tada su skrenula s kursa kako bi izbjegla Crveno more, s obzirom na to da je glasnogovornik oružanih snaga Huta, Abdul-Malik al-Houthi, rekao tijekom vikenda da će nastaviti ciljati trgovačke brodove povezane s Izraelom, navodi Splash247.

“Brod je nastavio ploviti natrag odakle je došao, s novim odredištem –  Hambantota na Šri Lanki”, navodi Ambrey. “Plovilo je doživjelo minimalni četverodnevni prekid poslovanja i preplovilo je dodatnih 1.876 nautičkih milja.”

Glovis Star plutao je nekoliko sati u Crvenom moru prije nego što je nastavio svoje putovanje, pokazali su podaci o kretanju brodova u ponedjeljak.

Najčitanije