16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od 300 policajaca u lovu na masovnog ubojicu iz SAD-a

Policija – Maine, SAD Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Policija u Maineu produljila je u petak danonoćnu potragu za osumnjičenim masovnim ubojicom u Lewistonu Robertom R. Cardom, rezervistom američke vojske, nakon masakra u baru i kuglani u kojem je ubio 18 ljudi, a ranio 13.

Vlasti su pozvale građane da ostanu u kućama zbog svoje sigurnosti, a dio potrage emitiran je na televiziji uživo u četvrtak navečer. Policija je provodila nekoliko naloga za pretragu u susjednom gradu Bowdoinu gdje je Card živio.

Teško naoružana policija opkolila je obiteljsku kuću Roberta Carda, pozivajući osobe unutra da se predaju. Pozvali su Carda i sve ukućane da izađu. Policija nije znala je li Card bio unutra kad je operacija počela, a proširene poruke bile su “standardne najave naloga za pretragu”, rekao je glasnogovornik Odjela za javnu sigurnost Mainea.

Grad Lewiston, nekadašnje tekstilno središte s 38.000 ljudi, i susjedne zajednice uglavnom su zatvoreni u četvrtak kako bi stotine policajaca provele potragu. Grad na obalama rijeke Androscoggin utihnuo je, gotovo bez automobila na cestama, samo nekoliko ljudi vani, a mnoge tvrtke u središtu grada zatvorene su. Specijalna policija s puškama u pancirnim prslucima čuva bolnicu u koju su odvedene mnoge žrtve pucnjave.

Card (40) je narednik u obližnjoj rezervnoj bazi američke vojske, a policija je rekla da je tijekom ljeta bio privremeno smješten u ustanovu za mentalno zdravlje.

Policija je objavila fotografije bradatog muškarca u smeđoj majici i trapericama na jednom od mjesta zločina naoružanog nečim što je izgledalo kao poluautomatska puška.

U noći pucnjave, Cardov trag vodi do Lisbona, nekoliko kilometara jugoistočno, gdje je policija države Maine pronašla bijeli SUV za koji vjeruju da ga je Card upotijebio za bijeg.

Među žrtvama masakra su Bill Young i njegov 14-godišnji sin Aaron koje je napadač ustrijelio i ubio u kuglani Just-In-Time Recreation, rekao je Reutersu Billov brat Rob Young.

Među ubijenima je i Bryan MacFarlane (40), koji je bio dio skupine gluhih osoba koje su sudjelovale na turniru u Schemengees Bar & Grilleu kada je ubijen, rekla je njegova sestra Keri Brooks za CNN.

Posjedovanje oružja u Maineu slabo je regulirano i otprilike polovina svih odraslih osoba živi u kućanstvu s oružjem, prema studiji RAND Corporation iz 2020.

U Maineu nije potrebna dozvola za kupnju ili nošenje oružja i nema zakona kao u nekim drugim državama koji omogućuju policiji da privremeno razoruža ljude za koje se smatra da su opasni.

Zastupnik u Kongresu SAD-a Jared Golden, demokrat iz Lewistona, rekao je novinarima da je nakon ove tragedije odustao od protivljenja zabrani jurišnog oružja.

– Sada pozivam Kongres Sjedinjenih Država da zabrani jurišne puške, poput one koju je koristio počinitelj ovog masovnog ubijanja u mojem rodnom gradu, rekao je Golden na konferenciji za novinare.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije