8 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od 50 ozlijeđenih u ruskom raketnom napadu na Kijev

Kijev
Foto: Gleb Garanich / Reuters

Ukrajina je i noćas bila meta ruskih napada. Snažne eksplozije odjekivale su u Kijevu, gdje je ranjeno pet osoba, a krhotine uništenih projektila oštetile su mnoge zgrade. Istodobno, Biden je Zelenskom obećao da će SAD i dalje pomagati Ukrajini i najavio da je Ministarstvu obrane poslao poseban zahtjev za 200 milijuna dolara vojne pomoći

Više od 50 ozlijeđenih u ruskom raketnom napadu na Kijev

U drugom ruskom raketnom napadu na Kijev ovaj tjedan ranjena je najmanje 51 osoba i oštećeni su domovi te dječja bolnica, rekli su ukrajinski dužnosnici u srijedu, dok je predsjednik Volodimir Zelenski u Washingtonu molio za više pomoći svojoj zemlji.

Ukrajinski protuzračni sustavi oko 3 sata ujutro (1 sat GMT) srušili su svih 10 balističkih projektila koji su ciljali glavni grad, objavile su ukrajinske zračne snage na Telegramu.

Krhotine koje su padale uzrokovale su ozljede i razaranje u četiri kijevska okruga duž rijeke Dnjepra, koja prolazi kroz glavni grad, rekli su dužnosnici.

Prozori i ulazi na zgradi dječje bolnice u kijevskom okrugu Dnjeprovski razbijeni su pri padu krhotina, no prema prvim procjenama nema žrtava, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

Krhotine su također pogodile nekoliko stambenih zgrada u okrugu Dnjeprovski u kojemu je ozlijeđena 51 osoba, među njima je šestero djece, rekao je čelnik kijevske vojne uprave Serhij Popko na Telegramu.

U okrugu je oštećen i vodovod.

Broj i tip projektila koje je Rusija upotrijebila u napadu zasad se ne zna. Napad je slijedio nakon salve balističkih projektila kojim su ruske snage gađale Kijev rano jutros pri čemu je ozlijeđeno četvero ljudi.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je upozorio republikance da će Rusiji dati “božićni poklon” ako ne pruže dodatnu vojnu pomoć Zelenskom, čiji je sastanak s najvišim američkim zakonodavcem završen bez obveze dodatne potpore.

Iz Rusije nije bilo komentara o napadu u srijedu, u kojem su također oštećene zgrade u kijevskim četvrtima Desnjanski, Darnicki i Holosivski.

I Moskva i Kijev opovrgavaju da su ciljali civile u gotovo 22-mjesečnom ratu koji je Rusija pokrenula protiv susjedne zemlje u veljači 2022.

Zračne snage su rekle da su također oborile svih 10 ruskih bespilotnih letjelica iznad regije Odese na jugu Ukrajine.

Popko je rekao da je 17 ljudi, uključujući sedmero djece, evakuirano iz stambene zgrade u okrugu Dnjeprovski nakon što su krhotine pogodile zgradu i obližnje automobile, uzrokujući požar.

Dodao je da je najviše ozljeda došlo od prozora koje je raznio udarni val.

Ima mnogo ozlijeđenih, rekao je Popko, sugerirajući da bi broj ozlijeđenih mogao porasti.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije